MINI Concept Aceman: MINI-familjens första helektriska crossover. Bild: Mini

MINI Concept Aceman

Nu presenteras MINI Concept Aceman, den första förhandstitten på framtida MINI-generationers nya design. Denna konceptbil fokuserar på designen och de tekniska innovationerna som definierar den kommande MINI-familjens karakteristiska formspråk.

Med en helektrisk drivlina, det tydliga och reducerade formspråket, Charismatic Simplicity, en ny digital interiörupplevelse och en ansvarsfull materialdesign utan inslag av läder eller krom, samlar MINI dessa egenskaper i den allra första crossover-modellen i premiumklassen inom småbilssegmentet.

– MINI CONCEPT ACEMAN ger en första glimt av en helt ny bil som överbryggar utrymmet mellan MINI Cooper och MINI Countryman i modellfamiljen, säger Tina Jarlerud, chef för MINI Norra Europa. Den här konceptbilen speglar hur MINI återuppfinner sig själv för en helelektrisk framtid och nyskapar vad varumärket står för: elektrifierad gokartkänsla, en omfattande – om än enkel – digital upplevelse och ett starkt fokus på minimalt miljöavtryck.

Ett exempel på detta är att ytor skapats av stickad återvunnen textil med friska färgkontraster kombineras med sömlösa digitala kontroller med en ny OLED-skärm som centralt gränssnitt. Allt skapar en ny, unik interiörupplevelse som förblir omisskännligt MINI.

– Det helelektriska fordonskonceptet gör det möjligt att styra designen mot de traditionella kärnvärdena hos MINI, helt i linje med den traditionella principen om kreativ användning av utrymmet, säger Oliver Heilmer, chef för MINI Design. Dessa principer skapar modeller som tar liten plats på vägen samtidigt som de erbjuder mer utvecklad komfort, mer mångsidighet och mer körglädje bakom ratten än någonsin tidigare.

MINI Concept Aceman har fyra dörrar och en stor bagagelucka med invändig plats för fem personer. Bilens konstruktion bygger på funktionell design med korta överhäng som skapar maximalt utrymme för passagerare och bagage på en minimal yta.

Front med individuella accenter

Den upprättstående fronten på MINI Concept Aceman presenterar sig på ett iögonfallande sätt. Varumärkets ikoniska design har omtolkats för att återspegla crossover-egenskaper och helelektrisk drivlina. Kylargrillen i mitten av fronten omges av klara ytor, den traditionellt sexkantiga konturen har ytterligare förfinats till en åttakantig kontur. Den nya designen accentueras även av en upplyst ram som med LED-belysningen i en ljusgrön nyans ger en spännande ljussignatur såväl under dagsljus som i mörker. Det centrala grillelementet i MINI Concept Aceman är helt stängt, men Matrix LED-enheter integrerade i dess övre del skapar spännande ljuseffekter för att välkomna sina passagerare.

Bakifrån ger generöst designade ytor och horisontella linjer MINI Concept Aceman ett modernt utseende, som tydligt framhäver fordonets bredd.

MINImalism i interiören

Digitalisering har möjliggjort ett minimalistiskt koncept som samtidigt maximerar upplevelsen på ett typiskt MINI-sätt. Interiören präglas av reducerad design med tydliga konturer och noggrant utförda detaljer. Konceptbilens förarposition är reducerad till det absolut nödvändigaste, precis som designern av den klassiska MINI hade i åtanke redan 1959. Alec Issigonis designade en interiör som förutom sätena, ratten och växelspaken inte behövde något mer än ett centralt cirkulärt instrument samt vippbrytare, för att skapa oöverträffad körglädje.

Trogen traditionen är växlingsreglaget placerat under den stora skärmen. Touchstyrning med hjälp av toppmodern digital och analog funktionalitet kombinerat med fysiska brytare som skapar en omisskännlig och typisk MINI-upplevelse.

Vippbrytarna manövrerar parkeringsbromsen, växlar, aktiverar och inaktiverar körningen, väljer Experience Modes samt justerar ljudvolym. Varje brytare är individuellt utformad som en vridknapp eller vippströmbrytare för intuitiv användningen.

Innovativt användargränssnitt i form av en cirkulär OLED-display

MINI är världens första biltillverkare som presenterar en cirkulär OLED-skärm som tar upp hela ytan på det centrala gränssnittet. Skärmen och användargränssnittet är en omtolkning av det välbekanta centrala gränssnittet som tar MINI till framtiden, men med en nick åt traditionen.

Användargränssnittet har också en modern layout och snyggt designade widgets. Display- och kontrollsystemet i produktionsfordonet kommer att baseras på den senaste generationen av MINI-operativsystemet, som för första gången är byggt på en Android Open Source Project (AOSP) mjukvarustack.

En annan höjdpunkt är displayområdet, som sträcker sig utanför det centrala gränssnittet. Rörliga bildprojektioner kan överföra kontrollsystemets innehåll till hela instrumentbrädan, vilket skapar en digital upplevelse som sträcker sig ända ut i dörrpanelerna. Projektionsmöjligheten öppnar för en oändlig variation av representationer – allt från en skarpt avgränsad karta till spridda bilder av moln. Projektionens färgschema och ljusstämning ackompanjeras också av lämpliga ljudsekvenser.

Användaren kan även använda ett eget bildmotiv till OLED-skärmen i det personligt anpassade läget. Denna nya form av personalisering kompletteras av en rörlig bildprojektion på instrumentbrädan som exempelvis kan visa molnformationer, havsvågor eller den skimrande ytan på en pool. Den valda projektionen accentueras även av en lämplig ljudbakgrund.

Pop-up-läget i MINI Concept Aceman ger avancerad navigation med ett antal inbyggda överraskningar. Systemet kan föreslå lämpliga navigationsdestinationer baserat på en vald kategori och sedan visa rutten på OLED-skärmen samt via projektion på instrumentbrädan. Man kan till exempel välja en fritidsaktivitet i kategorin “Äventyr”, en populär restaurang under “Smakligt” eller en, för närvarande aktiv evenemangsplats, som en “Trendande” destination.

Känner man för att bli uppiggade eller har tråkigt så kan Vivid Mode möjliggöra en interaktiv design av visningsområdet på OLED-skärmen och de intilliggande ytorna. Detta är en underhållningsfunktion som kan användas både under korta pauser vid stopp vid trafikljus eller under laddning av högspänningsbatteriet.

MINI Companion hälsar dig välkommen

Redan innan du påbörjar din resa erbjuder MINI Concept Aceman en holistisk upplevelse av ljus och ljud med en flytande övergång mellan exteriör och interiör. Så fort någon närmar sig MINI Concept Aceman följs de av ljus från fronten på fordonet som blir ljusare ju närmare de kommer. Samtidigt kommer ett interaktivt ljud från de yttre högtalarna där intensiteten är kopplad till avståndet mellan fordonet och användaren. När fordonet är upplåst visar grillens yta en Union Jack-grafik med matris-LED. Samtidigt ger ramen kring grillen och den högra strålkastarens LED-matris en vänlig blinkning.

När dörren öppnas projiceras en grafisk bild på instegsområdet. En motsvarande radiell skur av färger kan samtidigt ses på den runda displayen på det centrala gränssnittet. Välkomstscenariot fullbordas av orden “Hey Friend” på displayen för att sätta stämningen inför den kommande körningen i MINI Koncept Aceman.

Krom och läder helt uteslutna

Den klassiska inredningen kombineras med speciella färg- och materialval framtagna för MINI Concept Aceman, utvalda med ett medvetet öga på hållbarhet. Inga kromade detaljer förekommer – vare sig på utsidan eller insidan. Ratten, liksom sätena, dörrpanelerna och alla andra invändiga ytor, är läderfri. Rattkransen är laminerad med mörkgrön sammetsvelour, vilket ger en extra behaglig känsla och multifunktionsknapparna är integrerade under bakgrundsbelysta textilytor.

Första offentliga visningen på gamescom 2022 i Köln

Allmänheten kommer att få en första titt på MINI Concept Aceman på dator- och videospelmässan gamescom 2022 i Köln den 24-28 augusti 2022.

Elektrifierad offensiv för en helelektrisk framtid

Förra året kommunicerade MINI att de i framtiden kommer fokusera enbart på helelektriska modeller. Efter 2025 kommer inga fler bilar med förbränningsmotor att lanseras. Till 2027 kommer de helelektriska modellerna stå för minst 50 procent av MINI:s globala försäljning, och i början av 2030-talet kommer MINI vara ett helt elektriskt varumärke.

För mer information, vänligen kontakta:Carl Lindwall, informationschef BMW Group Sverige@: carl.lindwall@bmw.seT: +46 73 347 06 83