Bild: Pexels

Minskat intresse för elbilar efter elprischocken

En av sex svenskar säger att deras intresse för att äga elbil har dalat på grund av de höga elpriserna. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil.

Att elpriserna skjutit i höjden riskerar sakta ner omställningen av den svenska fordonsparken. I Kvdbils/Sifos undersökning svarar var sjätte (17 %) att deras intresse för att äga elbil har minskat. Minskningen är störst bland yngre (19 %), utanför storstadsregionerna (20 %) och hos de med inkomster upptill 35 000 kronor (22 %).

–  Jag måste säga att jag är lite förvånad. Trots dagens höga elpriser är det fortfarande billigare att köra en elbil än en motsvarande bensin- eller dieselbil. Det gäller även när man laddar vid allmänna laddningsstationer, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

De historiskt höga elpriserna har däremot inte påverkat intresset hos de som redan äger en elbil. Endast 2 procent av de som uppgett att de kör elbil i dag svarar att de nu ser annorlunda på sitt elbilsägande.

– De som redan äger en elbil är förstås mer medvetna, de vet att milkostnaden är lägre, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil. Sedan tror jag också att man har lättare att se andra fördelar, såsom att elbilar går tystare och kräver mindre underhåll.

Har de höga elpriserna påverkat din inställning till att äga en elbil?

Ja, det är mindre intressant i dag – 17 %Nej, det har inte påverkat min inställning – 73 %Vet ej – 9 %

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16-19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.