Bild: Renault

Mobilize Duo – uppföljaren till Renault Twizy

Mobilize – Renaultkoncernens helt nya varumärke, som ska utveckla nya former av mobilitet och tjänster – visar vad som förmodligen bäst kan beskrivas som en Renault Twizy 2.0 på bilmässan i Paris.

Namnet på fordonet är Mobilize Duo. En liten kompakt “bil” med plats för två personer som sitter bakom varandra precis som i Renault Twizy. Bilen är bara 1,3 meter bred och tar liten plats i stadsbilden. Det är en ren elbil med en topphastighet på 80 km/h – men finns även i en version för 45 km/h. Den har en räckvidd på drygt 12 mil och är därmed överlägsen sin föregångare med samma toppfart som Twizy.

Den längre räckvidden beror bland annat på att batteriet har vuxit från 6,7 kWh till 10,4 kWh – eller ungefär vad som finns i en Renault Megane E-tech Plug in hybrid.

Men du behöver bara titta på den för att inse att det här fordonet är något mer än en Twizy. Mobilize Duo har en kupé som du sitter skyddad inuti. Det är värme i säte, ratt och vindruta och instrumentbrädan är snyggt funkig med digital instrumentering och ett keyless go-system.

Duo har krockkudde i ratten och bromsskivor på alla fyra hjulen, vilket gör det till ett något säkrare fordon i stan än både skotrar, motorcyklar och el-skotrar.

Duo erbjuder hållbar mobilitet, och är byggd med mer än 50 % återvunnet material som kan plockas isär och återvinnas efter användning.

Så vad kostar en så smart liten kusin är den självklara frågan? Ja, det återstår att se – och man kan faktiskt inte köpa det traditionellt heller, som man kunde med Twizy.

Mobilize Duo är i första hand tänkt som ett fordon man delar, som t ex företaget Green Mobility, som har flera hundra Renault Zoes i sin flotta. Som privatkund erbjuder Mobilize ett abonnemangssystem för bilen som ännu inte är prissatt.