Audi charging ger enkel access till över 400.000 laddpunkter via ett laddkort eller myAudi-appen. Bild: Audi

Nya Audi charging ger tillgång till 400.000 laddningspunkter i Europa

Lång räckvidd, snabbladdning och enkel tillgång till ett stort nätverk av laddningspunkter är tre faktorer som brukar lyftas fram för att omställningen till elbilism skall lyckas. Med Audis nya laddningstjänst blir det enkelt att ladda via över 800 anslutna operatörer i 27 länder i Europa. I Sverige ingår ca 12300 laddpunkter, varav ca 2000 är snabbladdare.

Laddningstjänsten Audi charging introduceras den 1 januari 2023 i 27 länder, däribland Sverige, och kommer att expandera under året. Mer än 800 laddningsoperatörer är anslutna vilket ger tillgång till 400 000 laddningspunkter. I tjänsten ingår bland annat 1 900 supersnabbladdare (High Power Charging) från IONITY i Europa, vilket möjliggör snabbladdning med upp till 350 kW längs större vägar. I Sverige ingår bland annat IONITY, EON, MER, Incharge, Recharge, Allego och Virta.

I den nya laddningstjänsten samarbetar Audi med Volkswagen-koncernens varumärke Elli. Nuvarande Audi e-tron Charging Service, som lanserades vid introduktionen av Audi e-tron för fyra år sedan, ersätts därmed. Audi-förare som väljer den nya tjänsten kommer nu att kunna välja mellan tre olika abonnemang.

Vid köp av ny elbil från Audi ingår månadsavgiften i Pro-abonnemanget under första året.

Pro-abonnemanget riktar sig främst till elbilister som reser ofta och behöver ladda längs vägen. I Sverige är månadsavgiften för Pro 165 kr per månad. Snabbladdning hos IONITY kostar för närvarande endast 3,30 kr/kWh och 4,95 kr hos övriga medan laddning vid en AC-laddare kostar 4,30 kr/kWh.För att underlätta för den nyblivne elbilisten ingår dessutom månadsavgiften i Pro-abonnemanget under det första året för den som köper en ny elbil från Audi. Men även med månadsavgift lönar sig Pro-abonnemanget redan efter 35 kWh/månad, jämfört med de andra två abonnemangen. Det motsvarar en genomsnittlig laddning vid en IONITY-laddare.

För den som laddar mer sällan finns Plus-varianten med en månadsavgift på 75 kr/månad. Det ger fördelaktiga priser vid AC- och DC-laddning och lönar sig för den som laddar minst 48 kWh/månad vid en DC-laddningsstation.

Basic har ingen månadsavgift. Kilowattpriserna är därmed högre, men tjänsten ger ändå tillgång det europeiska laddningsnätverket och de bekvämligheter som följer med Audi charging. Basic passar hemmaladdare som ibland behöver en enkel laddningslösning på vägen, utan fasta månadsavgifter.

Den bifogade tabellen ger en översikt över priserna* i Sverige. Vid laddning utomlands gäller de landsspecifika priserna, vilket ger elbilsförarna en tydlig bild av laddningskostnaderna redan innan de reser utanför Sveriges gränser.Bekväm avtalshantering och fakturering

Till fördelarna hör dessutom att de anslutna laddningspunkterna är integrerade i bilens navigationssystem, både i MMI (Multi Media Interface) och i appen. Laddningsstationerna kan dessutom aktiveras via RFID-kortet eller myAudi-appen.

Med ”Plug & Charge” behöver föraren bara sätta i laddningskabeln, efter att ha aktiverat den en gång i bilen, för att laddningsstationen och bilen skall kommunicera via en krypterad anslutning. Laddningen startar då automatiskt och faktureringen sker via det betalningssätt som sparats i myAudi-appen, t.ex. ett kreditkort. Plug & Charge erbjuds för närvarande via IONITY och kommer att finnas tillgängligt i Audis nya laddningsnätverk kort efter marknadslanseringen för de modeller som är utrustade med funktionen.

I den nya tjänsten kommer avtalet kunna hanteras i myAudi-appen, inklusive bytet till ett annat abonnemang. Appen visar också priset för den valda laddningsstationen och en översikt över alla laddningstillfällen. Audi charging erbjuds till Audi-kunder som kör en elbil eller en laddhybrid.

Tre olika abonnemang för att passa olika körprofiler**

* Inkluderar DC-laddare över 50 kW inklusive sk HPC-laddare med högre effekt

**Priser vid laddstationer i Sverige dec 2022. Minsta löptid 12 månader.Blockeringsavgift vid AC-laddning 0,52 kr/minut från 180 minuter mellan 9:00 och 21:00. Blockeringsavgift vid DC-laddning 1,56 kr/minut från 90 minuter