Bild: eCarExpo

Nya bilmärken samlas på eCarExpo i Göteborg

Elbilsomställningen har gjort att det lanseras fler nya bilmärken i Sverige nu än någonsin tidigare. För den som letar efter ny bil kan det vara svårt att säkert veta att man fått koll på allt det nya. Redan nu står det klart att elbilsmässan eCarExpo i Göteborg samlar många av de nya märkena på en och samma plats: NIO, BYD och Hongqi kommer alla att visa upp sig.

Det hörde länge inte till vanligheterna att det lanserades nya bilmärken i Sverige. Men elbilsrevolutionen har sänkt ribban för att starta biltillverkning och helt ritat om försäljningskartan. Bara i år är det premiär för flera nya elbilsmärken och redan nu står det klart att minst tre av dessa kommer att vara med på eCarExpo i Göteborg i december: NIO, BYD och Hongqi. Aiways var med redan på eCarExpo i Stockholm i våras.

– Det är en spännande tid i bilbranschen just nu, säger Gunnar Dackevall på mässarrangören eLife.

– Under alla mina år som motorjournalist kom det aldrig så många nya varumärken på så kort tid. MG kom ju in häromåret och vid sidan av de asiatiska märkena som redan är här så är mycket på gång: bland annat amerikanska Lucid, Lordstown och Rivian, Lightyear från Nederländerna och dansk/österrikisk/amerikanska Fisker. Bara för att ta några exempel.

Redan klara för mässan i Göteborg är alltså tre helt nya märken. Samtliga från Kina.

– Jag tror att det kommer att gå bra för alla, säger Gunnar. Inte minst då samtliga lovar omedelbara leveranser i en tid när många har väntetider på sina bilar. Det tror jag kan göra att många känner att de kan våga prova något nytt. Och på eCarExpo så får de ju också möjlighet att jämföra i verkligheten.

NIO

NIO har mest låtit tala om sig för sitt unika batteribytessystem. Istället för att ladda batteriet så kan man köra in på en speciell station där en robot byter ut batteriet på fem minuter utan att föraren behöver gå ut ur bilen. Den första i sitt slag i landet byggs just nu i Varberg. NIO positionerar sig som ett premiummärke med stort fokus på design och teknik. NIO kommer att bland annat visa sin sedanmodell ET7 på mässan – en bil som utlovar en räckvidd på upp till hela 100 mil.

BYD

BYD betyder Build Your Dreams och är ett företag som varit med sedan 90-talet och som länge tillverkat elbussar och lastbilar samt har egen tillverkning av så kallade bladbatterier utan kobolt. Tre modeller ska ha svensk premiär i höst och beskedet är att alla ska visas på mässan. BYD Atto 3 är en kompakt suv, BYD Han är en lyxig sedan och BYD Tang är en stor suv med plats för sju personer och med en släpvagnsvikt på 1500 kg.

Hongqi

Hongqi är stora bilar i lyxigaste klassen med mycket pampig design. Den första modellen som kommer till Sverige och eCarExpo är E-HS9 som med en längd på 5,2 meter och en bredd på drygt 2 meter verkligen är stor. 21-tumsfälgar som standard understryker det hela. Effekten är på 551 hästkrafter och räckvidden är på upp till 465 km. Bilen finns som 6- eller 7-sitsig.

eCarExpo är sedan flera år landets största bilmässa.IGöteborg är den en kombinerad elbils- och solelsmässa. Mässan äger rum på Svenska Mässan den 2-4 december.

Totalt är fler än ett dussin bilmärken klara för eCarExpo.