Längre räckvidd och lägre förbrukning. Men de lättrullande däcken har en farlig baksida, visar Vi Bilägares test.

Nya ”ekodäcken” en trafikfara: Så mycket längre blir bromssträckan

Längre räckvidd och lägre förbrukning – så säljs de så kallade ”ekodäcken” in. Men de lättrullande däcken har en farlig baksida, visar Vi Bilägares test. ”Vi är väldigt kritiska till att välja den här typen av däck”, säger däckexperten Nils Svärd.

Bilköparna kräver lägre förbrukning och längre räckvidd – och även EU sätter hård press på biltillverkarna att kapa utsläppen.

Ett sätt som allt fler bilmärken använder sig av är att köpa in lättrullande däck. Det är den dominerande däcktrenden de senaste åren och dessa däck sitter ofta originalmonterade på nya bilar när de rullar ut från fabrikerna.

I årets stora test av sommardäck som Vi Bilägare gjort finns tre däck med extra lågt rullmotstånd. De testas parallellt med traditionella däck från samma tillverkare.

Överraskar på testbanan

Vid flera tillfällen överraskar de lättrullande däcken i testet med att plötsligt förlora styrförmågan i en kurva eller bryta ut i en svårhanterad sladd på våt väg. Stoppsträckan för det bästa ”eko-däcket” på våt asfalt är drygt en billängd efter bästa däcket. Det sämsta eko-däcket stannar nästan två billängder senare från beskedliga 80 km/tim.

– Biltillverkarna uppskattar den här typen av däck men efter vår testvecka ställer vi oss väldigt kritiska till att privatpersoner ska välja den här typen av däck. Säkerhetskompromissen är för hög! För den som är miljömedveten finns flera snåla däck med marginellt högre rullmotstånd men med betydligt större säkerhetsmarginaler, säger Nils Svärd, ansvarig för däcktesterna i Vi Bilägare.

På våt väg har premiumdäcken som inte är optimerade för lägsta möjliga rullmotstånd en stoppsträcka från 80 km/tim på 29,9 meter i snitt. För de lättrullande däcken av samma märke är den siffran 34,7 meter – en skillnad på nästan 5 meter! Skillnaden blir ännu större i högre farter.

Även när det gäller panikbroms på torr väg och förmågan att motstå vattenplaning märks tydliga säkerhetsskillnader mellan ekodäck och traditionella däck.

– Vi kan bara konstatera faktum: lättrullade däck tar dig längre – även när det är dags att stanna, säger Nils Svärd.

Läs Vi Bilägares test av sommardäck 2022