Bild: Garageportexperten

Nya utmaningar för elbilsägarna

Försäljningen av elbilar har rivstartat 2022. Första kvartalet registrerades fler nya elbilar, än under samma period något tidigare år, visar färsk statistik från Trafikanalys som Garageportexperten har sammanställt.

– De skenande drivmedelspriserna och önskan att färdas mer hållbart har på bara några månader fått elbilsförsäljningen att explodera, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten. Det innebär också att många människor nu behöver lära sig mer om hur man bäst tar hand om en elbil, för att den ska hålla länge och fungera riktigt bra.Under första kvartalet 2022 registrerades 19 966 nya elbilar i Sverige (hybrider ej inräknat). Det är nästan fyra gånger mer än motsvarande period 2021, då 5 202 nya elbilar registrerades. Därmed startar elbilsförsäljningen bättre än något annat år hittills. Statistiken från myndigheten Trafikanalys visar också att det för andra kvartalet i rad – och andra kvartalet någonsin – registrerades fler elbilar än bensinbilar.

– Vill man verkligen få sin nya elbil att hålla längre och vårda batteriet rekommenderas, att ställa bilen i en temperaturreglerad miljö som håller 15-20 grader. säger Mikael Holmstrand.

Livslängden och räckvidden för elbilens batteri kan om bilen står varmt eller i kyla. Väljer man att installera en laddplats i ett tempererat garage skonar det batteriet, skapar minsta möjliga energiåtgång och ger förutsättning för att maximera räckvidden på en laddning.

Oavsett var man väljer att ladda sin bil ska det alltid göras med hjälp av en laddbox eller laddstolpe, installerad av en certifierad elektriker då elsäkerhetsmyndigheten avråder från all laddning av elbilar i vanliga 230-voltsuttag eftersom det skapar ett brandrisks problem.

Statistiken i sin helhet finns här: Fordon på väg (trafa.se)

Faktaruta: Tips för att maximera nyttan av din elbil.

1. Var noga med att kolla upp bilens räckvidd innan du väljer bil. Det finns flera stora oberoende tester av elbilsmodeller i både sommar- och vinterförhållanden. Till exempel från Norges Automobil-Forbund (NAF)

2. Ladda aldrig din elbil i ett vanlig 230-voltsutag, hushållets ordinarie strömförsörjning inte är dimensionerad för laddning av elbil. Genom åren har risken för elbilsbränder skapat rubriker men genom att låta en certifierad elektriker installera en laddbox skapas förutsättningar för säker elbilsladdning i alla miljöer.

3. Använd garaget som laddplats. Ett varmt bilbatteri ger längre räckvidd och minskar behovet av att ladda ofta. Dessutom ökar livslängden för laddboxen om den placeras inomhus.

4. Tänk igenom placeringen av laddboxen. Olika bilmodeller har laddluckan på olika ställen, testa i förväg att det blir praktiskt hur sladden till bilen kommer dras även om du byter bil framöver.

5. Se över ditt elbehov. Vill du skapa förutsättningar för ett än mindre klimatavtryck av ditt bilkörande kan solceller på garaget vara en bra lösning. Det finns också många olika upplägg på elabonnemang, undersök vilket som passar dina behov bäst. Då kan du exempelvis skapa förutsättningar att ladda bilen vid tider när priset är lägre och samhällets behov av el mindre.

6. Kolla alltid upp med ditt försäkringsbolag så att försäkringsvillkoren inte påverkas av din nya elbil.