Bild: Peugeot

Peugeot Inception Concept – en vision om framtidens mobilitet

Peugeot Inception Concept banar väg för en ny framtid med revolutionerande design som utlovar en helt ny körkänsla. Upplev en attraktiv och tilltalande attityd med känsla av Allure..

Namnet Inception är inspirerat av latinska ordet “Inceptio” som betyder början. Med sin visionära design erbjuder Peugeot Inception Concept en exklusiv upplevelse som banar väg för en ny framtid för Peugeot.

– Peugeot håller på att förändras, men samtidigt är Peugeot Inception Concept direkt igenkännbar som en Peugeot. Den uttrycker den tidlösa attraktionen som är Peugeot och visar hur optimistiskt vi ser på bilens framtid och känslorna som det väcker, sa Peugeots Design Director, Matthias Hossann, i ett uttalande.

Nästa generations plattform

Peugeot Inception Concept är designad på en av Stellantis fyra nya plattformar för elbilar. Skapade specifikt för elektriska fordon erbjuder de stora skillnader i arkitektur och design. Plattformarna introducerar också nya elektriska moduler som drivs av artificiell intelligens – STLA Brain, STLA SmartCockpit och STLA Autodrive.

Utrustad med 800 volts-teknik erbjuder Peugeot Inception Concept 800 km elektrisk räckvidd med en låg förbrukning på enbart 12,5 kWh per 100 kilometer. Batteriet kan snabbladda 30 km räckvidd på en minut, och 150 km på fem minuter. Möjligheten att ladda induktivt erbjuds också vilket innebär att en laddkabel inte behövs.

Två elmotorer, en bak och en fram, med en total effekt på 680 hästkrafter (500 kW) driver Peugeot Inception Concept, vilket innebär att 0 till 100 km/tim nås på tre sekunder. Den nya plattformen möjliggör också Peugeot Inception Concept att styras genom tekniken steer-by-wire.

Nytt designspråk och ljussignatur

Peugeot Inception Concept introducerar ett helt nytt designspråk för Peugeot, inspirerat av bilmärkets historia, men med en ny inriktning som symboliserar framtid och digitalisering. Från 2025 ska alla nya modeller från Peugeot bära det nya designspråket.

Karossen är designad likt en sedan från sidan, och med en robust stans som en modern elbil. Glasrutorna är behandlade med en speciell glasering som gör att ljuset utifrån filtreras på ett behagligt vis och skapar en harmoni mellan utsidan och insidan.

Fronten bär en ny ljussignatur som flyter samman med Peugeots typiska ”klor”. Dörrarna är försedda med ny AI-teknik som känner igen förare och passagerare, samt justerar interiören beroende på vem som kör. Nya 20-tums fälgar är designade med ett upplyst lejonemblem som förblir statiskt när hjulen snurrar.

Teknik som väcker känslor

För tio år sedan introducerade Peugeot för första gången sin förarmiljö i-Cockpit i Peugeot 208. Nu revolutioneras den ytterligare med ett Hypersquare-kontrollsystem som tar Peugeot in i framtiden för bilkörning.

Med enkla fingerrörelser kontrollerar du alla system genom en centralt placerad pekskärm. Klustret kompletteras med en annan skärm som visar förarinformation och infotainment.

Peugeot Inception Concept är utrustad med steer-by-wire-teknik som innebär att mekanisk styrning har ersatts med elektronisk. Detta möjliggör smidig styrning genom en specialdesignad ratt och en ny invändig avskalad förardesign.

Körkänsla och hållbarhet

Peugeot Inception Concept erbjuder en vision av invändig design för större elbilar som ger en ny körkänsla. Längre sätespositioner ger optimal komfort som kan anpassas efter varje förare. Interiörens inredning är placerad längre ned för bättre sikt, vilket bland annat innebär att en traditionell instrumentpanel har ersatts av den lågt placerade nya i-Cockpit.

Hållbarhet präglar hela konceptet som är Peugeot Inception Concept. Både insidan och utsidan präglas av återanvänt material som med omsorg har bearbetats för att maximera hållbarhet och styrka.

Peugeot Inception Concept representerar Peugeots optimistiska framtidsvision och förkroppsligar värdena Allure, Emotion och Excellence, som tar Peugeot in i en nya era. Peugeot Inception Concept kommer att inspirera framtida modeller från och med 2025 och framåt.