Rekordförsäljning av laddbara fordon

Bild: Pixabay

Maj 2023 kommer att bli ihågkommen som en banbrytande månad för elbilar, med en stark försäljningsökning som utmanar traditionell bilmarknad.

Enligt den senaste försäljningsrapporten ökade försäljningen av personbilar med 6% jämfört med föregående år, drivet främst av en imponerande ökning på 52% inom tjänstebilsmarknaden. Däremot minskade försäljningen på privatmarknaden med 28%.

Intressant nog har laddbara bilar fortsatt att göra marknadsintrång, med 63% av nyregistreringarna i maj, jämfört med 48% året innan. Av dessa laddbara bilar var 42% elbilar och 21% laddhybrider. Detta trots en minskning i popularitet för privatleasing, som sjönk till 37% från 54% förra året.

Maj månad såg 27 950 nya personbilsregistreringar, en ökning med 7,5% jämfört med maj 2022. Volvo ledde registreringarna med en marknadsandel på 16,3%, följt av Volkswagen med 10,6% och Tesla med 8,7%.

Beträffande nyregistreringar av elbilar har Tesla tagit ledningen med en marknadsandel på 21,1%, följt av Volvo och Volkswagen med 13,8% respektive 12,4%. Antalet nyregistrerade elbilar ökade med 82% jämfört med maj 2022, med totalt 11 593 nya elbilar.

Men det var inte bara personbilsförsäljningen som ökade. Lätta lastbilar hade också en stark månad med en försäljningsökning på 29,7% jämfört med maj förra året, med Volkswagen som det ledande märket, följt av Mercedes-Benz och Ford.

Trots den imponerande tillväxten inom elbilssektorn, sjönk försäljningen av laddhybrider med 3% jämfört med samma period förra året. Volvo dominerade fortfarande marknaden för laddhybrider, följt av Kia och Mercedes-Benz.

Slutligen har bilhandelns begagnatförsäljning av bilar upp till tio år ökat med 4% jämfört med maj 2022. Med den fortsatta tillväxten inom elektriska fordon och en stark tjänstebilsmarknad, kan vi bara gissa vad som kommer härnäst för bilmarknaden.