Bild: Pixabay

Rekordförsäljning av laddbara fordon

Maj 2023 kommer att bli ihågkommen som en banbrytande månad för elbilar, med en stark försäljningsökning som utmanar traditionell bilmarknad.

Enligt den senaste försäljningsrapporten ökade försäljningen av personbilar med 6% jämfört med föregående år, drivet främst av en imponerande ökning på 52% inom tjänstebilsmarknaden. Däremot minskade försäljningen på privatmarknaden med 28%.

Intressant nog har laddbara bilar fortsatt att göra marknadsintrång, med 63% av nyregistreringarna i maj, jämfört med 48% året innan. Av dessa laddbara bilar var 42% elbilar och 21% laddhybrider. Detta trots en minskning i popularitet för privatleasing, som sjönk till 37% från 54% förra året.

Maj månad såg 27 950 nya personbilsregistreringar, en ökning med 7,5% jämfört med maj 2022. Volvo ledde registreringarna med en marknadsandel på 16,3%, följt av Volkswagen med 10,6% och Tesla med 8,7%.

Beträffande nyregistreringar av elbilar har Tesla tagit ledningen med en marknadsandel på 21,1%, följt av Volvo och Volkswagen med 13,8% respektive 12,4%. Antalet nyregistrerade elbilar ökade med 82% jämfört med maj 2022, med totalt 11 593 nya elbilar.

Men det var inte bara personbilsförsäljningen som ökade. Lätta lastbilar hade också en stark månad med en försäljningsökning på 29,7% jämfört med maj förra året, med Volkswagen som det ledande märket, följt av Mercedes-Benz och Ford.

Trots den imponerande tillväxten inom elbilssektorn, sjönk försäljningen av laddhybrider med 3% jämfört med samma period förra året. Volvo dominerade fortfarande marknaden för laddhybrider, följt av Kia och Mercedes-Benz.

Slutligen har bilhandelns begagnatförsäljning av bilar upp till tio år ökat med 4% jämfört med maj 2022. Med den fortsatta tillväxten inom elektriska fordon och en stark tjänstebilsmarknad, kan vi bara gissa vad som kommer härnäst för bilmarknaden.