Mose Freyer på Moses Bil&Lack i Tollarp pekar ut över sin solpark - "Jag är gudaglad att jag investerade i det här, nu är drömmen att bygga dubbelt så stort" Bild: Tina Öström - EnergiEngagemang

Rekordmånad för solcellsägare

Kombinationen mycket sol och höga elpriser under mars månad har gett solcellsägare i södra Sverige upp till nio gånger högre lönsamhet på panelerna på taket jämfört med prognos.

SMHI har i sin statistik meddelat att följande orter har haft solrekord: Lund, Växjö, Göteborg, Visby, Hoburg och Stockholm. Solenergiföretaget EnergiEngagemang har tittat närmare på vad de höga elpriserna i kombination med fler soltimmar under mars månad har inneburit för solcellsägarna. Många kunder har rapporterat in att de aldrig för har producerat så mycket energi under mars jämfört med tidigare år.

Högsta ökningen i södra Sverige i elprisområde 4

En beräkning baserat på solcellsanläggningar i elprisområde SE4 i södra Sverige visar att solelproduktionen har varit 105% mer än beräknat under mars månad i år. En anläggning som normalt skulle producera 10 000 kWh har istället gett 20 500 kWh. Under samma period har snittpriset på den nordiska elbörsen varit 154,5 öre/kWh. Det ska jämföras med ett snittpris på 32,3 öre/kWh de senaste tio åren, vilket är en prishöjning på 378%. Tillsammans ger det här ett värde i mars månad som är närmare nio gånger högre än vanligt.

Nästa lika hög ökning i elprisområde 3

Ett snitt beräknat på fyra typanläggningar i elprisområdet SE3, där bland annat HSB Solcellspark utanför Strängnäs ingår, har solinstrålningen varit 45% mer än normalt. Samtidigt har snittpriset på den nordiska elbörsen varit 130,3 öre/kWh. Det ska jämföras med ett snittpris på 31,8 öre/kWh de senaste tio åren, vilket är en ökning på 310%. Det ger en ökning på nästan 5 gånger mer än normalt.

– Det är många som tror att solpaneler bara producerar el under sommarmånaderna, men här kan vi tydligt se att många av våra kunder har fått god avkastning på sin anläggning så här tidigt på året, säger Johan Skördare, VD för Energiengagemang.

En av företagets många kunder som är nöjda med sin investering är Mose Freyer på Moses Bil&Lack “Vi har 9 000 kvadratmeter som ska värmas upp, sex lackboxar och ventilation. Jag är gudaglad att jag investerade i det här, nu är drömmen att bygga dubbelt så stort”, säger vd Mose Freyer.