Bild: Renault

Renault 5 Prototypen vintertestas i Sverige inför lanseringen 2024

Renaults nya kompakta elbil, R5, genomgår omfattande vintertester i Arvidsjaur, Sverige, inför lanseringen 2024. Bilen kommer ersätta Renault ZOE och bygger på en helt ny plattform för elbilar, CMF-B EV.

Brödtext: Renault förbereder sig för lanseringen av sin nya kompakta elbil, R5, som ska ersätta den populära ZOE-modellen. Som en del av förberedelserna genomförs omfattande vintertester av R5-prototyper i Arvidsjaur, Sverige. Testerna ger Renault möjlighet att utvärdera allt från uppvärmning, avimning och avfrostning till bromsar, stötdämpare och ESC (Electronic Stability Control) på snöiga vägförhållanden.

Chefsingenjör Jérémie Coiffier kommenterar: “De rullande chassiprototyperna hjälper oss att bekräfta beslut angående komfort och hantering för den kommande Renault 5 Electric. De tidiga testkörningarna indikerar att bilen är en värdig efterföljare till Megane E-Tech med klassledande prestanda för sitt segment.”

R5 bygger på en helt ny plattform för elbilar, CMF-B EV, som är 30% billigare att tillverka än den som sitter i ZOE. Plattformen är baserad på dagens förbränningsmotorplattform, CMF, som finns i Clio. Chassi, infotainmentsystem och assistanssystem är i stor utsträckning identiska med nuvarande förbränningsbilar, men chassit har anpassats för att passa den låga viktpunkten på grund av batteriet.

Batteripaketet i R5 består av fyra stora moduler istället för 12 som i dagens ZOE, vilket minskar batteriets vikt med 15 kilo och ökar räckvidden. Batteripaketet är också noggrant inrymt inuti plattformen för extra skydd och för att ge extra styvhet till underkroppen, vilket förbättrar både akustik och körglädje.

Renault 5 kommer att använda samma typ av elmotor som sitter i Megane E-Tech, en lättviktig synkronmotor helt fri från jordartsmetaller. Modulerna för DC-omvandlare, laddare och kraftdistribution har kombinerats till en och samma enhet, vilket minskar motorns vikt med närmare 20 kilo.

Renault 5 är planerad att ha världspremiär 2024 och förväntas locka stor uppmärksamhet som en kompakt och prisvärd elbil i samma storleksklass som Renault ZOE.