Renault 5 - kommande elbil som erbjuder V2G (vehicle-to-grid). Bild: Renault

Renault Framtidssäkrar med V2G-teknik och Plug & Charge

Renault tar steget in i framtiden genom sitt dotterbolag Mobilize, som fokuserar på att utveckla morgondagens mobilitet och energitjänster. Bolaget visade upp sina framtidsvisioner under Viva Technology-evenemanget, Europas största startup- och teknikevenemang, som ägde rum i Paris 14-17 juni 2023.

Mobilize ligger i framkant när det gäller att erbjuda nya tekniska lösningar för elbilar. Bolaget arbetar aktivt med att utveckla och förbättra laddningslösningar, både för hemmet, arbetsplatsen och vägarna. På mässan presenterade Mobilize framtiden för energitjänster genom en uppvisning av V2G-teknik (vehicle-to-grid) i den kommande elbilsversionen av Renault 5.

V2G-teknik har potentialen att revolutionera elbilsbranschen. Tekniken gör det möjligt för elbilsbatterier att inte bara lagra energi utan också leverera el tillbaka till elnätet. På detta sätt kan ägare av elbilar potentiellt halvera sina laddningskostnader genom att tjäna pengar på lagringen av energi i sina batterier.

En annan framtidstjänst som Mobilize presenterade var Plug & Charge-teknik. Denna tjänst innebär att kunder kan ansluta sina elfordon till en laddstation utan att behöva använda ett specifikt varumärke eller kreditkort. Bilen och laddstationen kommunicerar direkt med varandra och laddningen startar automatiskt. Kunderna blir sedan fakturerade direkt, vilket skapar en sömlös upplevelse för användaren.

Mobilize planerar att lansera dessa tjänster 2024 via Mobilize Charge Pass, utan extra kostnad för kunderna. Lanseringsdatumet kan dock variera beroende på marknad. Dessutom kommer Mobilize V2G att inkludera en dubbelriktad laddare med V2G-teknik, en Power Box laddbox från Software Republique, ett avtal med Mobilizes elleverantör The Mobility House för att garantera grön el, samt en app för att hantera V2G-laddningen.

Renault 5 Electric kommer att bli den första modellen från Renault att erbjuda både V2G och Plug & Charge. Detta är bara början på Renaults resa mot en mer hållbar och effektiv mobilitetsframtid.