Foto: Nokian

Så håller du dig säker i vintertrafiken

Vintern närmar sig och i delar av landet har första snön redan fallit. Återigen är det dags att lägga fram isskrapan och snöborsten i bilen och göra sig redo för vinterväglag. Oavsett om vintern kommer erbjuda snö, is eller dimma så guidar nu bilförsäljaren Kamux dig kring hur du ska hålla dig säker på vägarna i vinter.

Den svenska vintern bjuder på många härligheter som skidåkning, julfiranden och vita landskap. Däremot bjuds det även på snabba väderomväxlingar och oförutsägbara vägar. Därför är det viktigt att vara extra försiktig när du ska ut på vägarna för att ta dig till skidbacken eller julfirandet i vinter.

– Vintern är härlig på många sätt men det går inte att bortse från det faktum att många bilolyckor inträffar under denna säsong. Vi vill därför uppmana alla att ta det försiktigt i trafiken. Köper du en bil hos oss i vinter så vill jag även tipsa om att vi säljer vinterdäck på plats så att du inte behöver tänka på det efter köpet, säger Kerim Nielsen, VD på Kamux Sverige.

Tre saker du ska tänka på när du kör bil i vinter:

1. Förbered alltid bilen

Arbetet för att du ska vara säker i vintertrafiken börjar redan innan du ger dig ut på vägarna. Det är viktigt att se till så att snön är bortborstad från taket, alla fönster och lamporna. För att du ska kunna ha bra sikt bör du även alltid skrapa alla rutor fria från is och frost. Skippa inte detta steg. Planera i god tid innan du ger dig ut så att du hinner förbereda bilen ordentligt.

2. Var försiktig och stressa inte

Vinterkörning är extra krävande för dig som förare. Det gäller att anpassa din körning efter vädret och väglag. Är det halt bör du vara extra försiktig med bromsen. Försök att undvika hårda inbromsningar då det kan orsaka sladd. Vid mycket snöfall eller dimma som orsakar dålig sikt är det otroligt viktigt att hålla avstånd till bilen framför.

3. Planera din körning

Säkerhet är av största prioritet under vintern så planera din körning väl för att försöka undvika oväntade händelser så gott det går. Ha koll på var det är mycket trafik och välj en annan väg om det är möjligt. Försök även undvika de mest trafikerade tiderna på dygnet, till exempel rusningstrafiken när de flesta åker till eller från jobbet.

Tre saker du alltid bör ha i bilen under vintern:

1. Varningstriangel

Om det inträffar en olycka ska du kunna informera andra bilister. Se därför alltid till att ha den obligatoriska varningstriangeln lättillgänglig i bilen.

2. Reflexväst

Under vinterhalvåret då solen går ner tidigt på dagen är det bra att investera i en reflexväst som du har liggandes i bilen. Skulle du behöva gå ut från bilen är det nämligen väldigt svårt för andra bilister att se dig i mörkret.

3. Varm filt

Skulle en olycka inträffa och du behöver vänta på en bogseringsbil så kan det vara skönt att ha filtar i bilen. Det är bra att du håller dig varm under tiden du inväntar hjälp.