Foto: Vianor Tyres

Så här kontrollerar du däck när du köper en begagnad bil

Vid köp av en begagnad bil är det viktigt att kontrollera även bilens däck noga. Bra däck ökar körsäkerheten, minskar bränsleförbrukningen och ökar körkomforten. Om bilen som du tänker köpa behöver nya däck är det bra att veta innan du köper bilen.

Det finns vissa grundläggande saker som du bör kontrollera på däcken. Slitbanans skick har en stor betydelse för körsäkerheten och enligt lagen ska mönsterdjupet på sommardäck vara minst 1,6 millimeter och minst 3 millimeter på vinterdäck. Säkerhetsegenskaperna är betydligt sämre, speciellt på våta vägar, när mönsterdjupet är mindre än 4 millimeter.

– Utöver mönsterdjupet bör du kontrollera att däcken är jämnt slitna. Ojämnt slitage eller om ett eller två däck är betydligt mer slitna än de övriga däck är inte ok, säger Tomas Jansson, Product Manager på Vianor AB.

Det är även bra att kontrollera hur gamla däcken är. Med åren blir gummiblandningen hårdare vilket försämrar däckets egenskaper. Om däcken är över tio år gamla så bör du inte längre köra med dem, även om du bara har kört på däcken i sex år. Däck har en fyrsiffrig märkning som talar om när det är tillverkat. De två första siffrorna anger vecka och de två sista siffrorna år, exempelvis betyder 4519 att däcket är tillverkat vecka 45 år 2019. Märkningen finns vanligen i slutet av DOT-märkningen. Du hittar all information om däck och fälgar på Däckavisen, en däcktidning som skriver om allt som händer i däckbranschen.

På däcksidan står även däckets namn. Om bilen har däck av olika namn så är även deras egenskaper olika och då ger de inte optimala köregenskaper till exempel vid extrema situationer. Bäst för säkerheten är att alla däck är likadana.

Om även vinterdäck ingår i köpet så ska du kontrollera även dem på samma sätt. På dubbdäck bör du kontrollera att de har tillräckligt med dubbar kvar.

Kolla även däckens belastningsindex och fälgarna

I bilens registreringsbevis anges vilket belastningsindex däcken ska ha. Bilen ska ha däck som har minst det belastningsindex som krävs, annars kan däcken slitas snabbare eller gå sönder vid körning. Däckets belastningsindex står på däcksidan. Till exempel ett däck som har märkningen 205/55 R16 94 V XL har belastningsindex 94.

Extra noggrann bör du vara om du tänker köpa en importerad begagnad bil. Dessa bilar har vanligtvis inte vinterdäck vilket betyder att du måste köpa både vinterdäck och fälgar.

– När det gäller däck på importbilar så bör du även se till att de är säkra att köra med i Sverige. I Centraleuropa används däck som är optimerade för förhållanden där, men inte optimerade för nordiska förhållanden. Centraleuropeisk eller så kallade året runt-däck är inte lika säkra att köra med under nordiska vinterförhållanden som de nordiska dubbfria däcken eller dubbdäck är, säger Tomas Jansson.