Bild: ChargeNode

Så semestrar du med elbil i sommar

Planera en road trip med elbil denna sommar för att njuta av friheten på vägen. Genom att förbereda dig väl och använda smarta laddstrategier kan du få en avkopplande och problemfri semester, som inte tar mycket längre tid än med en fossildriven bil.

Gör laddningen till något mer än väntan

När du planerar din resa, se till att hitta de bästa laddplatserna längs vägen. Välj platser där du kan göra något roligt eller avkopplande under laddningen. Att sitta och rulla tummarna är inte önskvärt, särskilt inte med barn ombord. Många laddstationer ligger vid badplatser, golfbanor, äventyrsparker, restauranger och köpcenter, vilket gör det möjligt att njuta av en paus.

Använd reseplanerare för elbilar

Förbered dig genom att kolla var laddplatserna finns, om du kan ladda där och vilka betalningsmetoder som gäller. Många elbilar har inbyggda system för laddning, men det finns också flera bra appar som hjälper dig att hitta närmaste laddstation:

Ladda smart och spara tid

Ladda inte mer än vad du behöver för att nå nästa destination. Efter 80% laddning tar det längre tid att fylla batteriet. En smart strategi kan vara att ladda upp till 80% och sedan fortsätta resan. Erfarna elbilsförare kan våga ladda ännu mindre och därmed spara tid.

Upplev mer på vägen

Välj mindre vägar för att köra långsammare och spara el. Detta ger också möjlighet att upptäcka nya platser och sevärdheter. Planera dina laddstopp på intressanta platser som nöjesparker, golfbanor eller vackra naturområden.

Laddstationer på populära destinationer

Flera hotell och campingplatser erbjuder laddstationer för gäster, vilket gör det enkelt att börja dagen med fulladdade batterier. Kontrollera i förväg om dina övernattningsställen har laddningsmöjligheter.

Undvik laddångest

Om du hamnar utan laddning, ring en bärgare som kan hjälpa dig till närmaste laddstation. Det finns också portabla laddboxar som kan vara ett nödalternativ. Se till att du har rätt utrustning och kunskap om vad som gäller för din bil och försäkring.

Betalning och nya regelverk

Kolla i förväg vilka betalningsalternativ som gäller på de laddstationer du planerar att använda. Vissa tar betalt via appar, andra med kontaktlösa kort eller RFID-brickor. EU:s nya regelverk AFIR kommer att göra betalning och tillgång till laddstationer enklare framöver.

Bilsemester i Europa

Att resa med elbil i Europa kräver lite mer planering, men det är fullt möjligt. De stora vägarna har bra laddinfrastruktur, och flera appar kan hjälpa dig att hitta laddstationer. EU:s regelverk syftar till att förbättra tillgången till laddning över hela kontinenten.

Med rätt planering och en avslappnad inställning kan du njuta av en fantastisk semester med elbil. Kör mjukt, planera dina stopp och njut av resan.