Nu är det svensk säljstart för den eldrivna versionen av Mercedes-Benz mest kompakta transportbil – eCitan. The new eCitan from Mercedes-Benz

Säljstart för Mercedes-Benz nya eldrivna transportbil – eCitan

Nu är det dags för svenska kunder att få tag på den eldrivna versionen av Mercedes-Benz mest kompakta transportbil. eCitan, som är elektrisk version av storsäljaren Citan, kommer till Sverige till ett pris som börjar på 399 900 kr plus moms.

eCitan delar sina mått och skåpvolym med den bensindrivna Citan, men drivs istället av en elmotor på 90 kW (122 hk). Räckvidden uppgår till omkring 28 mil vid blandad körning, vilket gör den till ett utmärkt val för hantverkare, servicetekniker och för leveranser i stadsmiljöer.

Bilen utrustas med ett 45 kWh-batteri, och kan laddas med AC upp till 22 kW vilket innebär att en full laddning tar bara 2 timmar och 15 minuter. Med 11 kW-laddbox tar det omkring 4,5 timmar att uppnå full laddning. Snabbladdning med DC på 80 kW tar cirka 38 minuter för att ladda batteriet från 10% till 80%.

eCitan kommer initialt i två olika längder. Den korta versionen är 4,5 meter lång och har en maxlast på upp till 544 kg, medan den längre varianten är 4,9 meter lång och har en maxlast på upp till 722 kg. Båda modellerna har en höjd på cirka 1,82 meter, vilket gör att de smidigt passar in i alla publika parkeringshus och garage.

Förutom lastversionen kommer den korta eCitan även i en passagerarversion kallad Tourer, med plats för fem passagerare.

eCitan kan utrustas med dragkrok, med en maximal släpvagnsvikt på 1400 – 1500 kg. Som standard har bilen skjutdörr på höger sida, men det finns också möjlighet att få skjutdörrar på båda sidor som tillval.

Säkerhet prioriteras i eCitan, och dess systermodell Citan fick fem stjärnor av Euro NCAP 2022. Bland funktionerna som erbjuds finns aktiv filhållningsassistent, den aktiva farthållaren DISTRONIC och parkeringsassistent för smidig fickparkering.

Alla eCitan-modeller kommer med Mercedes-Benz infotainmentsystem MBUX. Med tillvalet navigation blir det även möjligt att styra många av bilens – och telefonens – funktioner med rösten.

eCitan skåpbil kostar från cirka 399 900 kr, medan den glasade versionen, Tourer, har ett startpris på cirka 430 500 kr. Alla priser är exklusive moms, och den årliga skatten uppgår till 360 kronor.

Leveranser till Sverige kommer att starta under hösten.