SEAT S.A. lanserar en urban elbil 2025. Bild: Seat

SEAT S.A. lanserar en urban elbil 2025

Satsningen på den urbana elbilen är ett stort projekt när det gäller potentiell volym och den representerar en viktig milstolpe på vägen mot hållbar mobilitet och syftar till att driva elektrifieringen av den spanska bilindustrin.

SEAT S.A. kommer att lansera en elbil för stadsmiljö 2025. Med denna elbil kommer företaget att gå in i ett segment med en prisnivå på 20-25 000 euro, för att göra elektromobilitet tillgänglig för massorna och nå målen i EUs Green Deal. Vilken produktionsanläggning som ska tillverka elbilen meddelas under de kommande månaderna.

Vid den årliga presskonferensen 2021 presenterade det spanska företaget en ambitiös plan, kallad Future Fast Forward, för att leda elektrifieringen av bilindustrin i Spanien. Den viktigaste drivkraften för denna plan är produktionen av elbilar i Spanien från 2025.

– Vi vill tillverka elbilar i Spanien med början 2025. Vår ambition är att producera mer än 500 000 elbilar per år i Martorell för hela Volkswagen-koncernen, men vi behöver ett tydligt åtagande från Europeiska kommissionen, säger SEAT S.A.s VD Wayne Griffiths förklarade att .

– Vår plan är att omvandla vårt tekniska centrum, det enda i sitt slag i södra Europa och en viktig del i forskning och utveckling för regionen. Det är vårt ansvar att elektrifiera Spanien. För 70 år sedan satte vi landet på hjul. Vårt mål är nu att sätta Spanien på elektriska hjul, , säger Griffiths.

Som den näst största bilproduktionsindustrin i Europa har Spanien ett stort ansvar för att nå de europeiska Green Deal-målen fram till 2030. För detta ändamål inkluderar projektet skapandet av ett ekosystem för elfordon, stimulering av efterfrågan och utveckling av offentlig laddningsinfrastruktur.