Bild: Movs

Staden satsar en miljard på cykling

Stora kommunala satsningar på infrastrukturen i Stockholm ska få fler att ta cykel eller elcykel istället för bilen.

Med målet att underlätta för stockholmarna att mikropendla på ett klimatvänligt, enkelt och prisvärt sätt öppnar abonnemangstjänsten MOVS ett showroom på Vasagatan. Från och med den fjärde april kan besökare testa på hur det är att använda tjänstens cyklar, elcyklar och elmopeder.

Sedan 2019 har Stockholms stad investerat en miljard kronor på stadens infrastruktur för att få fler att ta cykeln under större delen av året, något som förväntas minska utsläppen och göra det smidigare för människor att röra sig i staden. Svenska MOVS vill underlätta hållbart resande och är först i Sverige med att erbjuda en abonnemangstjänst med ett sortiment av cyklar, elcyklar och elmopeder, för att fler ska kunna testa en ny och hållbar livsstil utan större investering. Nu öppnar de ett showroom på Vasagatan 27 i Stockholm för att inspirera fler stockholmare till mikropendling.

– Elsparkcyklarna har ju varit en het potatis ett tag nu, men tyvärr används de främst för tillfälliga resor vilket inte löser vardagspendlingen. Vår modell fungerar ungefär som leasing fast för cyklar, man hyr men har samtidigt ägandeskap med personligt ansvar över sitt fordon, och det tror vi är en bättre väg framåt för Stockholm och andra storstäder, säger Mikael Klingberg, vd på MOVS.

Av stockholmarna har 80 procent mindre än 30 minuter med cykel till jobbet, vilket innebär att alla resor som ofta körs med bil skulle kunna ersättas med elektrifierad mikropendling. I MOVS nya showroom kommer besökarna kunna se och provköra sortimentet av cyklar, elcyklar och elmopeder och se vad som passar det personliga pendlingsbehovet bäst. Det är placerat i city då många pendlare bor i förorterna och pendlar till centrala Stockholm varje dag. Befintliga kunder kommer även ha tillgång till service i lokalen, något som alltid ingår i abonnemanget.

– Fler flyttar in till städerna och om vi ska nå Stockholm stads mål om att 15 procent av pendlarna i rusningstrafik ska cykla måste det vara enklare att ta beslutet. Därför känns det extra kul att kunna erbjuda ett fysiskt showroom som kan inspirera till en enklare och renare typ av pendling, säger Mikael Klingberg, vd på MOVS.