Stockholm satsar på 50 % eldrift i byggprojekt

Stockholm tar stora steg mot fossilfri byggnation med 50 % eldrift. Volvo CE och Swecon bidrar med innovativa lösningar för hållbar utveckling.

Stockholms ombyggnad av Slakthusområdet har snabbt blivit en förebild inom hållbart byggande, där man nu tar ytterligare ett stort steg mot klimatneutralitet. Med stöd från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och Swecon har den fossilfria byggarbetsplatsen ökat andelen eldrift från 10 till imponerande 50 procent, en utveckling som banar väg för en grönare byggsektor.

Projektet är en testbädd för nya teknologier och metoder som möjliggör fossilfri byggnation. Den första fasen har redan visat lovande resultat, med koldioxidbesparingar på 2 759 ton, något som också resulterade i utmärkelsen ”Årets hållbara infrastruktur” vid Sweden Green Building Awards 2023. I den andra fasen, som pågår fram till 2025, är målen ännu mer ambitiösa. Bland annat strävar man efter att minska utsläppen till under 3,5 ton CO₂ per miljon kronor i omsättning, vilket är långt under dagens genomsnitt i branschen.

Volvo CE har bidragit med tre elektriska maskiner – två Volvo EC230 Electric bandgrävare och en L120H Electric Conversion hjullastare – som används för att schakta och förbereda området för framtida byggnation. Utöver dessa kommer elektriska lastbilar, sorteringsverk och handhållna verktyg att integreras, med laddinfrastruktur som stöds av företaget Eviny.

— Den första fasen visade hur effektiva eldrivna maskiner är när det gäller att utföra uppgifter samtidigt som de avsevärt minskar CO₂-utsläppen. Detta är ovärderligt för projekt i stadsmiljö för att hjälpa kommuner att nå sina mål för minskade utsläpp och förbättrad luftkvalitet, samt minska bullernivåerna för allas bästa, säger Fredrik Tjernström, ansvarig för Electromobility Solutions Sales på Volvo CE.

Projektet är en del av Stockholms stads övergripande klimatmål att bli fossilfri till 2040 och klimatpositiv 2030. Dessa ambitiösa mål ställer höga krav på offentliga upphandlingar, där klimatberäkningar och användning av eldrivna maskiner spelar en avgörande roll.

Anna Göransdotter, projektledare på Skanska, understryker vikten av offentliga aktörers roll i omställningen.
— När kommuner som Stockholms stad prioriterar klimat i upphandlingen, inspirerar det inte bara andra regioner, utan driver också innovation inom byggbranschen. Detta proaktiva tillvägagångssätt skapar följdeffekter genom hela värdekedjan, och driver alla intressenter att utforska nya möjligheter och utöka gränserna för vad som kan uppnås inom hållbart byggande, säger Göransdotter.

Med framgången i Slakthusområdet visar Stockholm hur fossilfria byggarbetsplatser kan bli norm snarare än undantag. Det återstår att se om fler städer följer detta exempel och bidrar till en grönare framtid för byggindustrin.