DAF och Einride samarbetar kring elektrifieringen av godstransport på väg. Bild: NORDIC TRUCKCENTER

Svenska Einride och DAF ingår samarbete

Svenska teknikföretaget Einride och holländska lastbilstillverkaren DAF har undertecknat en avsiktsförklaring om leverans av 50 helt elektriska lastbilar från DAF:s nya generation. Med dessa toppmoderna fordon kommer Einride att förstärka sin flotta av tunga elektriska fordon, vilket redan är en av de största i Europa.

De första av de 50 beställda fordonen ska levereras under året. DAF-lastbilarna kommer att komplettera Einrides befintliga portfölj av elektriska fordon och hjälpa företaget att fortsätta växa inom sektorn för hållbar godstransport.

Einride har valt lastbilar ur DAF XD-serien, utrustade med mellan tre och fem batterier, vilket ger en räckvidd på upp till 500 kilometer utan utsläpp. Dessa lastbilar kommer att finnas tillgängliga i flera olika specifikationer för att passa Einrides olika kunders behov. Som en del av köpet kommer DAF också att tillhandahålla reparations- och underhållstjänster genom sitt omfattande återförsäljarnätverk som består av över 1 100 anläggningar över hela Europa.

Einride, grundat 2016 och med huvudkontor i Stockholm, är en global marknadsledare inom utveckling och driftsättning av teknik som möjliggör fraktmobilitet som en tjänst. Genom att bygga upp ett nätverk av elektriska och autonoma lastbilar, laddningsinfrastruktur och anslutningsnätverk har företaget möjliggjort en flexibel och kostnadseffektiv framtid för godstransporter.

Robert Ziegler, Einrides General Manager för Europa, kommenterar samarbetet: ”Einride strävar efter att välja ledande lastbilstillverkare med branschens bästa tekniska prestanda. I DAF har vi hittat en utmärkt partner när vi fortsätter att utöka vår globala vagnpark med elfordon. Genom att dra nytta av DAF:s avancerade tekniska lösningar i kombination med våra egna lösningar för fraktmobilitet ser vi fram emot att sätta en ny standard för effektiv och hållbar transport samtidigt som vi uppfyller våra kunders föränderliga behov.”

Richard Zink, Director of Marketing and Sales och medlem i DAF:s styrelse, uttrycker sin entusiasm över samarbetet med Einride: ”Vi är stolta över att leverera vår nya generation batteridrivna elfordon till Einride som är ledande inom leverans av innovativa mobilitetspaket, enbart bestående av helt eldrivna fordon.”

Den nya generationens DAF XD och XF elektriska lastbilar är utrustade med effektiva och tillförlitliga elmotorer, PACCAR EX-D1 och PACCAR EX-D2. Med upp till fem batterier och en uteffekt på upp till 525 kWh kan lastbilarna köra upp till 1 000 kilometer om dagen på en enda laddning. Tillverkningen sker i DAF:s nya Electric Truck Assembly-anläggning, som öppnades i april 2023.

Med detta samarbete mellan DAF och Einride, två ledande företag inom sina respektive sektorer, är det tydligt att framtiden för hållbar godstransport på väg blir allt mer elektrisk.