Bild: Swecon

Swecon och Volvo Elektrifierar STCC 2024

Swecon tar tävlingsandan till nya höjder genom att förnya sitt partnerskap med Scandinavian Touring Car Championship (STCC). Detta återupptagna samarbete markerar en betydelsefull övergång till elektrifierad racing i Skandinavien, med Swecons engagemang för hållbarhet och säkerhet ståendes i centrum.

STCC, som är känt som Skandinaviens främsta racingmästerskap, har alltid varit en förebild i teknisk innovation och miljöhänsyn. Med detta nya steg blir mästerskapet världens första nationella touring car-mästerskap som helt övergår till eldrivna bilar, med en otrolig effekt på 550 hästkrafter per bil. Detta understryker båda organisationernas åtagande att driva framåt inom både sportens spänning och miljöansvar.

Swecons bidrag till STCC omfattar inte bara sponsring, utan även en praktisk roll i hanteringen av tävlingsevent. De kommer att tillhandahålla Volvos eldrivna kompaktmaskiner för service och underhåll i depåområdet och vid behov utföra bärgning och underhåll på banan. Dessa insatser är avgörande för att säkerställa en smidig, säker och miljövänlig racingupplevelse.

En speciellt utvecklad bärgningslösning, framarbetad tillsammans med Volvo Construction Equipment och Granfors Racing, kommer att användas under STCC:s stadsrace. Denna patentsökta lösning, utrustad med en Volvo EWR170E och en engcon tiltrotator, uppfyller de stränga säkerhetskrav som ställs av FIA. Det möjliggör en snabb och säker hantering av potentiellt strömförande fordon, en kritisk aspekt i hanteringen av eldrivna tävlingsbilar.

Swecons åtagande reflekterar en större trend i motorsportvärlden, där säkerhet och hållbarhet får allt större betydelse. Deras arbete med elektriska maskiner i bygg- och anläggningsbranschen kompletterar detta åtagande och visar på en naturlig evolution i deras affärsstrategi.

STCC:s elektrifiering innebär också en möjlighet att återvända till stadsracing, vilket kan locka en bredare publik och partners. De planerade stadsracen i Göteborg och Helsingborg kommer inte bara att vara en uppvisning av teknisk innovation, utan också en fest för motorsportentusiaster och en demonstration av hur sport kan anpassas för att vara mer miljövänlig.

De tävlande bilmodellerna i STCC, som inkluderar BMW i4, Cupra Born, Tesla Model 3 och Volkswagen ID.3, är inte bara toppmoderna elbilar utan också ikoner inom den elektriska fordonstrenden. Detta bekräftar ytterligare STCC:s position som en pionjär inom motorsportvärlden, konstant strävande efter att kombinera spänning och ansvar.

Genom detta initiativ tar Swecon och Volvo, tillsammans med STCC, ett viktigt steg mot en framtid där racing kan vara både elektrifierande och hållbar. Det är ett kraftfullt exempel på hur sport och miljöhänsyn kan gå hand i hand, och banar väg för en ny era inom motorsporten.