Tävlingsledaren Victor Bärring uppbackad av Maria Stenström på 2030 Sekretariatet delar ut diplomet till representanter för Tesla på eCar Expo i Göteborg den 2/12-23. Bild: Gröna mobilister

Tesla Model 3 vinner miljöpris

I den prestigefyllda tävlingen anordnad av Gröna Mobilister har Tesla Model 3 än en gång korats till “Miljöbästa Bil 2024”. Tävlingen, som bedömer bilar baserat på miljövänliga aspekter, säkerhet och ekonomi, har för andra året i rad valt Tesla Model 3 som vinnare.

Tävlingen hade en jury med en imponerande bredd och kunskap inom området, bestående av Mattias Goldmann, Eva Sunnerstedt, Alrik Söderlind, Astrid Linder, Per Gyllenspetz samt styrelsen i Gröna Mobilister. Juryn granskade ett underlag av 26 miljövänliga bilar där Livscykelanalys (LCA), säkerhet och ekonomi var några av de viktiga faktorerna.

Under oktober månad gavs juryn i uppgift att individuellt betygsätta minst fem av dessa bilar och totalt dela ut 25 poäng. Deras bedömningar ledde till att Tesla Model 3 stod som den klara vinnaren.

Konflikt påverkar inte bedömningen

Victor Bärring, tävlingsledare för Miljöbästa Bil 2024, nämnde att en pågående arbetsrättslig konflikt mellan Tesla Sverige och flera fackförbund inte påverkade juryns bedömning. “Det är alltid roligt att dela ut priser, och vi är stolta över att kunna utse Tesla Model 3 till Miljöbästa Bil 2024 utifrån våra tävlingskriterier,” säger Bärring.

Topplaceringar och diplomutdelning

I tävlingen placerade sig Tesla Model 3 högst med 39 poäng, följt av MG M4 med 20 poäng och Volkswagen ID.3 / Cupra Born som delade tredjeplatsen med 17 poäng. För att undvika konkurrens mellan de likartade modellerna Volkswagen ID.3 och Cupra Born tävlade de som ett fordon.

Diplomet för Miljöbästa Bil 2024 delades ut den 2 december på eCar Expo i Göteborg av Victor Bärring och jurymedlemmen Per Gyllenspetz.

Denna utmärkelse för Tesla Model 3 bekräftar bilens position som en ledande modell inom miljövänlig bilteknik och fortsätter att sätta en hög standard för vad som förväntas av framtida miljövänliga fordon.