Nu har Mercedes-Benz visat de senaste versionerna av sina kompakta suv-modeller GLA och GLB. Bild: Mercedes

Uppdaterade versioner av Mercedes GLA och GLB

Nu är det dags för Mercedes-Benz att avtäcka de uppdaterade versionerna av sina populära kompakta SUV-modeller, GLA och GLB. Med en moderniserad design och spännande ny teknik vänder sig dessa modeller direkt till elfordonsbranschen och visar hur miljövänliga tekniker kan implementeras i premiumklassens bilar.

Ny design och teknik för en ny generation

Med sin ansiktslyftning har GLA och GLB fått en mer kraftfull och dynamisk karaktär, särskilt i fronten och aktern. Båda modellerna har också genomgått förändringar på insidan, med en uppdaterad instrumentbräda som inkluderar en dubbel skärm på upp till 2 x 10,25 tum. Nya klädselalternativ och en ny ratt ger ytterligare förbättringar av interiören.

Det uppdaterade infotainment-systemet MBUX har fått en ny generation av röststyrning, och bilarna kan också utrustas med förarassistansfunktioner, 360-graders kamera och Trailer Manoeuvring Assist som underlättar backning med släp.

Mildhybrider och laddhybrid

De uppdaterade versionerna av GLA och GLB kommer med fyra bensin- och fyra dieselmotorer. De två motorstarkaste av varje är dessutom fyrhjulsdrivna. Alla bensinversioner är mildhybrider med 48-volts elsystem och integrerad generator/startmotor. Detta innebär att de kan “segla” på ren eldrift, och att elmotorn ger extra effekt vid omkörningar, vilket bidrar till en minskad bränsleförbrukning.

GLA-modellen kommer även som laddhybrid redan från start, med en räckvidd på cirka 6-7 mil och en systemeffekt på cirka 218 hk. Det 11,5 kWh stora batteriet kan laddas med upp till 11 kW AC eller 22 kW DC.

AMG-versioner för prestandaälskare

För de som söker ännu mer prestanda kommer både GLA och GLB att finnas i AMG-versioner, Mercedes-AMG GLA 35 4MATIC och Mercedes-AMG GLB 35 4MATIC. Även dessa modeller är mildhybrider och levererar 306 hk/400 Nm. Bränsleförbrukningen för GLA är 8,8 – 9,2 l/100 km och för GLB 9,4 – 8,9 l/100 km.

Säljstart för de uppdaterade versionerna av GLA och GLB är planerad till maj 2023. Med dessa nya modeller visar Mercedes-Benz hur de anpassar sig till elfordonsbranschen och ger kunderna fler miljövänliga alternativ utan att göra avkall på design, prestanda och kvalitet. Vi ser fram emot att följa utvecklingen av dessa spännande modeller och hur de kommer att påverka elfordonsmarknaden.

En grönare framtid med Mercedes-Benz

Med dessa uppdaterade versioner av GLA och GLB tar Mercedes-Benz ett stort steg framåt när det gäller att erbjuda miljövänliga bilar som passar inom elfordonsbranschen. Det blir allt viktigare för biltillverkare att erbjuda alternativ som möter konsumenternas efterfrågan på mer hållbara och miljövänliga transportmedel. Dessa modeller är ett tydligt tecken på att Mercedes-Benz är engagerade i att utveckla teknik som minskar deras fordonens miljöpåverkan.

Fler laddhybrider och elbilar på väg

Mercedes-Benz satsar inte bara på mildhybrider och laddhybrider, utan även på renodlade elbilar. Märket har redan presenterat EQ-familjen, som omfattar flera eldrivna modeller som EQA, EQB, EQC och EQS. Vi kan förvänta oss att fler eldrivna modeller kommer att presenteras i framtiden, och att Mercedes-Benz kommer att fortsätta sin satsning på att utveckla och förbättra sina elfordon.

Avslutningsvis

De uppdaterade versionerna av Mercedes-Benz GLA och GLB visar att premiumbilar kan vara både kraftfulla och miljövänliga. Med sina mildhybrid- och laddhybridalternativ visar Mercedes-Benz att de tar miljöutmaningarna på allvar och erbjuder konsumenterna attraktiva och hållbara alternativ.

Det återstår att se hur dessa modeller kommer att mottas av marknaden, men det är tydligt att Mercedes-Benz går i rätt riktning när det gäller att erbjuda innovativa och miljövänliga lösningar för framtidens bilköpare. Förhoppningsvis kommer dessa nya modeller att fungera som förebilder för andra biltillverkare och bidra till en grönare och mer hållbar transportsektor.