Foto: Nokian

Vad bör du uppmärksamma vid köp av däck till en elbil

Tyngre bilar kräver mer av däcken – Vad bör du uppmärksamma vid köp av däck till en elbil eller SUV?

SUV:ar är höga samt tunga och elbilar är tunga på grund av batterierna. Stora och tunga bilar ställer större krav på däcken vilket även uppmärksammas i utvecklingen av dessa däck. Det gäller att vara observant när du väljer däck till en elbil eller SUV för att hitta däck som ger säkra och komfortabla köregenskaper.

En elbil eller laddhybrid har generellt större däck än en lika stor bränsledriven bil. Däcken på en tung elbil ska även klara större påfrestningar, speciellt i kurvor och vid inbromsning. En annan skillnad är att en elbil levererar betydligt högre vridmoment till drivhjulen än en bränsledriven bil.

– Många tror därför att elbilar sliter mer på däck men elbilar har ett betydligt mer effektivt antisladdsystem än bränsledrivna bilar vilket minskar däckslitaget. Självklart påverkar körstilen i hög grad hur fort däcken slits, så det är främst föraren som bestämmer hur fort däcken slits, förklarar Mikko Liukkula, utvecklingschef på Nokian Tyres.

På elbilar är lågt däckljud och lång räckvidd viktiga egenskaper. EU:s däckmärkning visar däckets däckljud och rullmotstånd vilket gör det enkelt att jämföra olika däck med varandra.

Vill du maximera både komforten och räckvidden så är det klokt att välja däck som är utvecklade för elbilar. Till exempel nya vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta 10 har en version som är speciellt utvecklad för elbilar.

– Vinterdäcket Hakkapeliitta 10 EV innehåller ljudisolerande skum enligt SilentDrive-teknologi. Däckljudet i kupén är klart lägre och det mest störande däckljudet är borta. Även lågt rullmotstånd är en viktig egenskap som styr vår produktutveckling. Det ökar både elbilens räckvidd och hållbarhet, säger Mikko Liukkula.

SUV-däck ska vara robusta och slitstarka – kom ihåg att kontrollera lufttrycket

SUV:ar körs oftare på dåliga underlag vilket ökar risken för däckskador. SUV-däck har också högre däcksidor än personbilsdäck vilket även det ökar risken för skador.

SUV:ar är stora och tunga och därför ska de ha däck med robust konstruktion och slitstarka däcksidor. Vid val av nya däck bör du satsa på hög kvalitet, att däcken är slitstarka och att de ger säkra köregenskaper i alla förhållanden.

– Nokian Tyres SUV-däck och däck för lätta lastbilar har en slitbanegummiblandning och konstruktion som är anpassade för tunga fordon. Deras däcksidor är förstärkta med den unika teknologin Aramid Sidewall. Aramidfiber i däcksidorna gör de mycket slitstarka både på grusvägar och i stadskörning, berättar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Det är mer säkert och komfortabelt att köra med kvalitetsdäck. Kvaliteten betyder speciellt mycket vid extrema situationer som till exempel vid kraftig inbromsning eller undanmanöver.

– Vid extrema situationer ska däcken på en stor och tung bil reagera exakt rätt och pålitligt. Skillnaden mellan kvalitetsdäck och däck av sämre kvalitet är tydlig i extrema situationer, säger Emil Sundholm.

Däcken ska även ha rätt lufttryck för att de ska kunna ge bästa möjliga köregenskaper. SUV-däck ska ha högre lufttryck än personbilsdäck. I bilens instruktionsbok anges rätt lufttryck.

– Det börjar bli kallare och då ska man komma ihåg att temperaturen påverkar lufttrycket. Vi rekommenderar att öka lufttrycket med 0,2 bar från biltillverkarens rekommendation under den kalla årstiden, säger Emil Sundholm.