Nu är världens första kommersiella system för parkering utan förare godkänt. Bild: Mercedes

Världens första godkända system för parkering utan förare

Den tyska transportmyndigheten har gett grönt ljus för att använda Mercedes-Benz och Bosch gemensamma system i parkeringshus P6 på Stuttgarts Flygplats. Det betyder att rätt utrustade bilar här kan köra in och parkera helt själv och sedan även lämna sin p-plats på samma sätt. Utan förare…

Självkörande teknik i bilar delas upp i fem nivåer, där Nivå 5 är helt självkörande på allmän väg. Det system som Mercedes-Benz och Bosch nu utvecklat gör är i Nivå 4 viket betyder ”kan själv hantera alla trafiksituationer under vissa förhållanden”. Med systemet är det nu möjligt att bara ställa sin bil i en speciell ficka i P-husets entré, varpå den sedan helt själv kör till sin parkeringsplats. När det sedan är dags att hämta bilen kör den på samma sätt från sin plats till en upphämtningsplats. Allt sköts från Mercedes me-appen i förarens smartphone.

De som har en S-Klass eller EQS från Mercedes-Benz som byggts från och med juli i år, och som har Intelligent Park Pilot, kan använda systemet i praktiken så snart det driftsatts.

– Det är med automatiserad parkering som självkörande trafik i vardagen nu börjar, säger Markus Heyn från Bosch. Vi planerar redan för att utrusta flera hundra parkeringshus med den här tekniken över hela världen under de kommande åren.

Intelligent Park Pilot kommer från starten att vara tillgänglig i S-Klass* och EQS som byggts från och med juli 2022. Därefter kommer det att göras tillgängligt för S-Klass* som byggts från och med december 2020 och EQS som byggts från och med april 2021.

(*ej Maybach och AMG-modeller)