Världspremiär för eldrivna Audi Q4 e-tron. Foto: Audi

Världspremiär för eldrivna Audi Q4 e-tron and Q4 Sportback e-tron | Audi Sverige

Audi fortsätter elektrifieringsoffensiven med två nya helt eldrivna modeller. Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron lanseras i det snabbväxande segmentet med kompakta suvar och bjuder på generösa innerutrymmen och avancerad digital teknik.

Designspråket är vidareutvecklat med kraftfulla och samtidigt aerodynamiska linjer. Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron erbjuds inledningsvis i tre versioner, där toppversionen Q4 50 e-tron quattro har en maxeffekt på 299 hk (220 kW). Bakhjulsdrivna Q4 40 e-tron har en lång räckvidd på upp till 51 mil enligt WLTP-cykeln och kan laddas med upp till 125 kW. Säljstarten för Q4 e-tron sker under april och lanseringen hos de svenska Audi-återförsäljarna i början av sommaren. Priserna startar på ca 475.000 kr för instegsmodellen Q4 35 e-tron.

Med Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron tar Audi nästa steg i designspråket för sina elbilar. De två kompakta suvarna är redan i produktion och linjerna känns igen från konceptbilarna som visades 2019. Proportionerna är kraftfulla med korta överhäng och stora hjul samtidigt som linjerna är dragna med precision över rena och reducerade ytor. Audi Q4 Sportback e-tron har en coupe-lik taklinje som avslutas i ett kraftfullt bakparti där spoilern är placerad långt ned på det tvådelade fönstret. Den aerodynamiska designen är typisk för Audi där form även följer funktion. Q4 e-tron har ett cw-värde på 0,28 medan coupeformen i Sportback ger ett ännu lägre luftmotståndsvärde på 0,26. Båda modellerna kan utrustas med Matrix LED-strålkastare som belyser vägen maximalt utan att blända andra trafikanter. Föraren kan dessutom skräddarsy det digitala dagsljuset och välja mellan fyra olika signaturer, en nyhet som Audi är först med. Utöver basversionen erbjuds även de exteriöra varianterna advanced och S line exteriör.

Tack vare sin mångsidiga karaktär är Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron perfekta för vardagen. Yttermåttet på 4,59 meter i längd ger imponerande innerutrymmet tack vare den tekniska plattformen som redan från början är konstruerad enbart för eldrift och därmed saknar kardantunnel. Baksätet har gott om benutrymme och interiören bjuder på många förvaringsutrymmen på totalt 25 liter, inte minst ett praktiskt och ergonomiskt förvaringsfack för 1-litersflaskor i den övre delen av förardörren.

Bagageutrymmet rymmer också mer än vanligt i kompaktklassen och matchar snarare mellanklassen med sina 520 till 1490 liter i Q4 e-tron och 535 till 1460 liter i Sportback. Båda modellerna kan dra upp till 1000 kg (bromsad, med 12% stigning), quattro-versionerna upp till 1200 kilo.

En annan fördel i vardagen är den långa räckvidden. Q4 40 e-tron har en räckvidd på upp till 51 mil (WLTP) på en laddning. Tack vare en maximal laddkapacitet på 125 kW tar det under ideala förhållanden 10 minuter att ladda batteriet för att köra 13 mil (WLTP). Via myAudi appen kan ägaren även aktivera laddningen hemma och förvärma klimatanläggningen via mobilen.

Interiören i Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron är utformad för att skapa en luftig känsla. Instrumentpanelen är vänd mot föraren och uppdelad i två separata enheter med två skärmar och växelväljaren placerad i en separat enhet. På passagerarsidan kan dekorpanelen väljas i ett nytt innovativt techmaterial som till stor del är återvunnet och erbjuds strax efter lanseringen. Även sportiga S line interiör erbjuds med en sätesklädsel som består av återvunnen polyester, där varje säte tillverkats av 26 stycken 1,5-liters PET flaskor. Multifunktionsratten är helt ny med touchytor i svart panel som ger en mjuk haptisk återkoppling när de trycks ned. Infotainment och navigationssystemet regleras framförallt via den mittplacerade MMI touch skärmen på 10.1 tum, som även kommer att finnas i 11.6 tum mot slutet av året. Utöver detta finns även naturlig röststyrning.

Som tillval kan Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron utrustas med ännu en innovation – en head up display med förstärkt verklighet (AR-augmented reality). Informationen från assistanssystemen och navigationssymbolerna projiceras då ovanpå den verkliga miljön på ca 10 meters avstånd, vilket gör det enkelt för föraren att följa vägvisningen.

Q4 e-tron bjuder på en helt digital användarupplevelse. Infotainmentpaketet erbjuds i tre nivåer – MMI, MMI plus och MMI pro. Olika funktioner är tillgängliga beroende på konfigurationsnivå, däribland head-up display med AR-teknik och Audi virtual cockpit plus. Bland tillvalen finns även onlinetjänsterna Audi connect, inklusive den intelligenta e-tron ruttplaneraren som räknar ut den optimala rutten anpassat till laddinfrastrukturen. För en ljudmässig premiumupplevelse har Audi startat ett nytt samarbete välkända Sonos sound system som kombinerar lifestyle, teknik och design i en ny dimension.

Båda modellerna erbjuds i flera varianter för olika kundbehov. Instegsvarianten Q4 35 e-tron har ett batteri med nettokapacitet på 52 kWh (55 kWh brutto), medan Q4 40 e-tron och Q4 50 e-tron quattro har ett större batteri på 77 kWh netto (82 kWh brutto).

Q4 35 e-tron och Q4 40 e-tron är bakhjulsdrivna med effekter på 170 hk (125 kW) respektive 204 hk (150 kW). Toppmodellen Q4 50 e-tron quattro är dessutom försedd med två elmotorer för elektrisk fyrhjulsdrift som totalt ger en maxeffekt på 299 hk (220 kW) – tillräckligt för att göra 0 till 100 km/h på 6,2 sekunder med en topphastighet på 180 km/h. För att minimera förbrukningen aktiveras den främre motorn primärt vid gaspådrag eller vid behov av bättre fäste på halt underlag eller vid kurvtagning. En annan viktig energibesparande funktion är det intelligenta rekuperationssystemet som tar hänsyn till navigations- och topografiska data.

Q4 40 och 50 e-tron har värmepump som standard som bl.a. använder överskottsvärmen från högvoltsbatteriet för att temperera interiören, vilket även bidrar till att sänka förbrukningen, speciellt på längre resor. Audi Q4 35 e-tron kan utrustas med värmepump som tillval.

De två eldrivna suvarna kan laddas med olika hastighet beroende på batteristorlek. Audi 35 e-tron kan laddas med upp till 7.4 kW via AC-laddning och upp till 100 kW med HPC-laddning (high-power charging). Audi 40 och 50 e-tron som har det större batteriet kan laddas med upp till 11 kW via AC och upp till 125 kW med HPC.

Genom ett enda laddkort ger Audi e-tron Charging Service access till ca 210,000 publika laddpunkter i 26 länder i Europa, varav 4,400 är supersnabbladdare (HPC) (April 2021). Under det första året är månadsavgiften i transit-abonnemanget dessutom kostnadsfri för Q4 e-tron. Förutom enkel access till många laddpunkter ger det fördelar hos IONITY med reducerat pris på för närvarande 3,30 kr per kWh. I Sverige kan kortet dessutom användas hos Bee och Eon.

Högvoltsbatteriet är centralt placerat mellan axlarna och ger en låg tyngdpunkt och balanserad viktfördelning. Reglersystemet för drivningen och chassit är tätt sammanlänkade för att göra körningen av elsuvarna både säker, sportig och komfortabel. Sportchassi finns som tillval och sänker karossen med 15 millimeter (standard i S line). Dessutom gör tillvalet Audi drive select att kunden kan välja sin egen körprofil och väljs progressiv styrning blir känslan mer direkt ju mer styrvinkeln ökar. Chassi med dämparreglering finns som tillval till alla versioner och förstärker körupplevelsen ännu mer. Fälgstorleken varierar från 19 till 21 tum varav flera med sluten aero-design för att optimera luftflödet och sänka förbrukningen.

Elsuven har flera assistanssystem som standard, bl.a. prediktiv effektivitetsassistent som hjälper till att skapa en förutseende körstil som optimerar energiförbrukningen. Tillvalssystemen är samlade i paket, bl.a. den adaptiva körassistenten som hjälper till att hålla bilen i körfältet och på avstånd till framförvarande bil över hela hastighetsområdet. Omgivningskamerorna är till extra hjälp i stadstrafik och vid parkering.

Audi har en helhetssyn för ansvarsfullt och hållbart agerande som även inkluderar leverantörer. Sedan 2017 kravställer Audi sina leverantörer via en hållbarhetsrating för att säkerställa resursbesparande produktionsprocesser och att de följer sociala standards. Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron tillverkas klimatneutralt i Zwickau. Anläggningen använder enbart förnybar el och leverantörerna av battericellerna har krav på att endast använda grön el i tillverkningsprocessen. De utsläpp som för närvarande inte kan undvikas kompenseras via klimatskyddsprojekt som är certifierade av TÜV och möter de strikta kraven från Gold Standard Foundation.

Audi Q4 e-tron har försäljningsstart under april och lanseras hos de svenska Audi-återförsäljarna i juni med de första kundleveranserna strax därefter. Q4 Sportback e-tron lanseras efter sommaren.

Fler bilder, filmer och information finns här.

Pris ca*: (exklusive klimatbonus på för närvarande 70.000 kr)

Q4 35 e-tron (170 hk/125kW): från ca 475 000 krQ4 40 e-tron Proline (204 hk/150 kW): från ca 564 700 krQ4 50 e-tron quattro Proline advanced (299 hk/220 kW): från ca 641 900 kr

Pristillägg Q4 Sportback e-tron ca 22.700 kr.

I standardutrustningen ingår bl.a.

 • 19‘‘ aluminiumfälgar
 • Parkeringssensorer bak
 • Farthållare
 • Ratt med plan övre & undre del, touchytor och paddlar
 • Audi sound system (8 högtalare, inkl subwoofer) och digital radio
 • Komfortmittarmstöd fram
 • Takrails i aluminium, Glanspaket
 • Mode 3 laddkabel

Audi Q4 e-tron 40 är standardutrustad med Proline som inkluderar:

 • Elmanövrerad baklucka
 • Parkeringssensorer fram
 • Smartphone interface (Apple Carplay Wireless & Android Auto)
 • Audi phone box (trådlös mobilladdning), 2 extra USB-C portar
 • Värmepump, Laddsystem compact
 • Dragkroksförberedelse, Strålkastarspolning

Audi Q4 e-tron 50 quattro Proline Advanced är utöver ovanstående även utrustad med:

 • Sportsäten med 4-vägs elektriskt justerbara svankstöd
 • Interiör med aluminiumlook och blanksvarta accentytor
 • Advanced exteriör med kontrastlackering och grafitgrå fälgar i 5-W-ekrad aerodesign
 • Automatiskt avbländande innerbackspegel
 • Automatiskt avbländande och elinfällbara ytterbackspeglar med projektionsbelysning

Elförbrukning blandad körning och räckvidd enligt WLTPFörbrukningsspannet beror på utrustningsnivå. CO2 utsläpp 0 g/km för samtliga modeller. Räckvidd enligt WLTP med svensk standardutrustning.

Audi Q4 35 e-tron: 19.1–17.0 kWh/100 km. Räckvidd upp till 338 km.Audi Q4 40 e-tron: 19.3–17.3 kWh/100 km. Räckvidd upp till 511 km.Audi Q4 50 e-tron quattro: 19.9 –17.9 kWh/100 km. Räckvidd upp till 488 km

Audi Q4 Sportback 35 e-tron: 18.6–16.6kWh/100 kmAudi Q4 Sportback 50 e-tron quattro: 20.9 –17.6 kWh/100 km.

* Ca-pris innebär att varje återförsäljare är fri i sin prissättning