Den 30 juni är det världspremiär för Mercedes-Benz första eldrivna tunga lastbil – eActros (bilden föreställer prototyper). Foto: Mercedes

Världspremiär för första eldrivna lastbilen från Mercedes-Benz

Den 30 juni var det världspremiär för Mercedes-Benz första eldrivna tunga lastbil – eActros. Lastbilen som kommer att gå i produktion redan under andra halvåret i år kommer att presenteras av Mercedes-Benz Trucks nya chef – svenskan Karin Rådström.

2016 visade Mercedes-Benz lastbilar sin första eldrivna konceptbil. Bara 2 år senare, 2018, var det dags för de första prototyperna av eActros att börja testas i kundmiljöer. Sedan dess har ett 10-tal exemplar körts mer än 50.000 mil hos 20 olika testkunder. Fokus har varit på tung distribution och både 18- och 25-tonsversioner har ingått i testflottan.Under testerna har det framkommit att förarna varit positivt överraskade av körupplevelsen. Känslan av tystnad och att ha fullt vridmoment i hela fartregistret är två saker som poängteras.

Den produktionsklara modell som nu kommer att få premiär den 30 juni är förbättrad på flera punkter jämfört med prototyperna: däribland räckvidd, effekt och säkerhetsfunktioner.eActros kommer att börja serietillverkas på Mercedes-Benz lastbilsfabrik i Wörth under andra halvåret 2021.

2027 planerar företaget att lansera sina första bränslecellsdrivna lastbilar med väte som drivmedel. 2039 ska alla lastbilar från Mercedes-Benz Trucks ha fossilfria drivlinor.