BIld: Benjamin Marder från Pixabay.

Viktiga skillnader mellan laddbox för hemmet och snabbladdare

Här berättar vi allt du behöver veta om skillnaden mellan en laddbox du köper för hemmet och snabbladdare som främst finns längs med Sveriges vägnät. 

Vad är en laddbox för hemmet?

En laddbox för hemmet är en laddbox som du installerar där du bor, exempelvis i garaget eller på husväggen. Laddboxar för hemmet har generellt en maxeffekt på 22 kW, vilket är den bästa effekten du kan få idag för en hemmaladdare. 

Du ska också tänka på att inte ladda din bil i en vanlig stickkontakt. Med en laddbox på 22 kW laddar du över 10 gånger snabbare än om du hade använt en stickkontakt för att ladda bilen. Att ladda bilen i ett vanligt eluttag är dessutom farligt vilket Elsäkerhetsverket förtydligar i sin broschyr om det

Vad är en snabbladdare?

En snabbladdare för elbilar, som även kallas för en publik laddstation, är en elbilsladdare som ser ut ungefär som ett stort skåp. Detta stora skåp laddar din elbil särskilt snabbt, och detta då skåpet omvandlar växelström till likström “direkt i skåpet” vilket gör att elektriciteten kan flöda supersnabbt in i din elbil och dess batteri. 

Idag ligger maxeffekten för en snabbladdare på omkring 350 kW, men snabbladdare med en effekt på 450 kW och bättre kommer i framtiden. 

Viktiga skillnader mellan snabbladdare och laddboxar för hemmet

Effekten skiljer sig

Snabbladdare har generellt en effekt på 350 kW medan laddboxar för hemmet vanligtvis har en maxeffekt på 22 kW. Det gör att du laddar din elbil på omkring 15 till 30 minuter med en publik laddstation medan det i regel tar mer än 5 timmar att ladda din elbil med en laddbox för hemmet. 

Tekniken skiljer sig

Ditt elbilsbatteri tar bara emot likström, och likström får den från både snabbladdare och laddboxar för hemmet. Den stora skillnaden är att snabbladdare är så stora och kraftfulla att omvandlingen från växelström till likström sker direkt i “snabbladdningsskåpet” vilket möjliggör riktigt snabb elbilsladdning. 

Laddboxar för hemmabruk har också en bra laddeffekt, men den kan inte mäta sig med snabbladdarnas uteffekt. 

Priset per laddning skiljer sig

Det är i regel mellan 100 och 200 % dyrare att ladda sin elbil med en snabbladdare jämfört med en laddbox för hemmet. Publika laddboxar har av naturliga skäl inte heller funktioner som gör att din elbil laddas när elpriset är som lägst, generellt på natten. 

Läs mer: Här kan du hitta publika laddstationer i Sverige

Priset för hårdvara och installation

En laddbox för hemmet kostar i regel mellan 6 000 och 12 000 kr. Snittpriset för en hemma-laddbox som är av bra kvalitet är ca 7 000 kr. I de priser vi precis uppgett inkluderar det statliga avdraget på 50 % för installation och hårdvara. 

En publik laddstation, eller snabbladdare, kostar generellt mellan 500 000 och 1,2 miljoner kronor. Det är inte lönsamt, eller ens möjligt för privatpersoner att köpa snabbladdare, så dessa köps främst av stora elbolag och biltillverkare såsom Tesla och Eon. 


En annan bra sak att veta är att de flesta elbilar kan laddas med vilken laddbox eller snabbladdare som helst. För att nämna ett exempel fungerar majoriteten av Teslas snabbladdare Supercharger med vilken elbil som helst, såsom Ford- och Nissan-elbilar.