ID.5 GTX som kamouflagefärgad prototyp. Foto: Volkswagen

Volkswagen presenterar eldrivna SUV-coupén ID.5 GTX på IAA

Lika elegant som en coupé, lika kraftfull som en SUV – och helt eldriven: ID.5 GTX får sin internationella utställningsdebut på bilsalongen IAA Mobility i München den 7-12 september. Detta sker som en kamouflagefärgad prototyp nära serietillverkning. ID.5 GTX är fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer och har en räckvidd på upp till 497 km.

ID.5 GTX är baserad på elbilsplattformen Modular Electric Drive Matrix (MEB) och är den första eldrivna SUV-coupén från Volkswagen. Med sina svepande linjer är ID.5 GTX elegant och sportig. Korta överhäng och stora hjul framhäver dess kraftfulla karaktär.ID.5 GTX är helt uppkopplad, kan ta emot uppdateringar över nätet, så kallad ”Over-The-Air”, och är utrustad med Car2X-teknik.
Beteckningen GTX injicerar ny, modern sportighet i Volkswagens utbud av elbilar och följer märkets framgångsrika tradition med GTI, GTD och GTE-modeller. Bokstavskombinationen GT står sedan länge för renodlad körglädje, och tillägget X bildar nu en länk till morgondagens mobilitet.Det finns en elmotor på både fram- och bakaxeln. Fyrhjulsdriften med dubbla elmotorer svarar för en idealisk balans mellan maximal effektivitet, kraftfull prestanda, stark dragkraft och sportig körupplevelse.Det stora litiumjonbatteriet mellan axlarna möjliggör en räckvidd på upp till 497 km (beräknat WLTP-värde för ID.5 GTX med batterikapaciteten 77 kWh netto).

I den utrycksfulla fronten är IQ.Light LED matrix-strålkastarna, som genererar ett intelligent kontrollerat helljus, speciellt iögonfallande. Ljusslingan som avsmalnar mot VW-emblemet har kombinerats med tre upplysta element i bikakemönster på både förar- och passagerarsidan. De kompletterar halvljusets signatur och förmedlar den sportiga karaktären även när den står still.De platta sluttande A-stolparna placerade nära fronten ger taklinjen ett elegant flöde – den sträcker sig lågt över karossen och smalnar ut i en integrerad bakspoiler.Baktill framhäver horisontella linjer bilens bredd, med ljusrampen som lockar mest uppmärksamhet. LED-bakljusen med 3D-design kompletterar den exklusiva känslan.

När ID.5 GTX kommer till återförsäljarna under nästa år blir bilen den andra GTX-modellen efter ID.4 GTX, som nu går att beställa. ID.5 GTX kommer att ge Volkswagens ACCELERATE-strategi ytterligare ett lyft. Volkswagen siktar på att bli det mest populära bilmärket när det gäller hållbar mobilitet. Målet är att öka andelen helt eldrivna bilar i Europa till 70 procent av märkets försäljning år 2030. Volkswagen strävar efter att vara nettokoldioxidneutralt senast år 2050.