ID.3 blev Sveriges mest sålda elbil under 2020. Foto: Volkswagen

Volkswagen största elbilsmärke i Sverige

Nya elbilen ID.3 bidrog stort till att Volkswagen blev både största elbilsmärke och största märke bland privatköpare på den svenska bilmarknaden under 2020.

Enligt statistik från BIL Sweden registrerade Volkswagen 5 634 helt eldrivna bilar under 2020, varav 4 009 exemplar av ID.3, 1 048 exemplar av e-Golf och 577 exemplar e-up!. Detta gör Volkswagen till det största elbilsmärket på den svenska marknaden med en marginal på 713 bilar ner till tvåan.

ID.3 toppade listan över nyregistrerade bilar i december, 2020. Det är första gången någonsin som en renodlad elbil är nummer 1 under en enskild månad. Den lokalt utsläppsfria nykomlingen, som började levereras i september, blev på kort tid också den mest sålda elbilen under 2020.

ID.3 är ett starkt bidrag till att Volkswagen för tredje året i rad blev Sveriges största märke bland privatköpare. Enligt Volkswagens egen statistik är mer än hälften av köparna av ID.3 en privatperson.

– Verkligen roligt att det är så många privatpersoner som valt vår nya elbil. Det är tanken med den nya ID.-familjen, att göra elbilar tillgängliga för så många människor som möjligt, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Totalt sett registrerade Volkswagen 42 809 nya personbilar under 2020, varav 15 558 bilar till privatköpare.

– Vi är glada och stolta över att vi behåller vår ställning som största märke när svensken själv får välja. Det är förstås extra roligt att det i slutet av 2020 var vår nya elbil som lockade många. Det stärker oss i vår ambition att elektrifiera den svenska bilparken, säger Sten Forsberg.