Bild: Volkswagen

Volkswagen utökar elbilsprogrammet – Säljstart för nya ID.5 och ID.5 GTX

Efter ID.3 och ID.4 kommer nu SUV-coupén ID.5 – den tredje i raden av Volkswagen-modeller som baseras på den banbrytande elbilsplattformen MEB. ID.5 och den fyrhjulsdrivna versionen ID.5 GTX går nu att beställa på den svenska marknaden.

ID.5 är en eldriven SUV-coupé som blir flaggskeppet i ID.-familjen. Förförsäljningen har nu startat. På den svenska marknaden erbjuds versionerna ID.5 Pro Performance med 204 hk och fyrhjulsdrivna ID.5 GTX med upp till 299 hk*.

– Vi är glada över att nu erbjuda ännu en supermodern eldriven modell som kommer passa den svenska marknaden väldigt bra. Med sin uttrycksfulla design, sportighet och höga tekniska standard sätter ID.5 och ID.5 GTX krydda på ID.-familjen, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Med ID.5 öppnar Volkswagen upp det nya marknadssegmentet för coupéer och når därmed nya kundgrupper. Förutom den uttrycksfulla designen bjuder denna SUV-coupé också på en exklusiv interiör med alla de senaste infotainment- och assistanssystemen.

ID.5 har ny hårdvara och den helt nya mjukvaruversionen 3.0. Det gör att mjukvaruuppdateringar och olika fordonsfunktioner i framtiden kommer att kunna importeras Over-the-Air (OTA, via mobilnätet). De trådlösa uppdateringarna ser till att ID.5 alltid är uppdaterad.

– Vår eleganta eldrivna SUV-coupé ger kunderna den nya mjukvaruversionen ID.Software 3.0. Konkret innebär detta att förbättrad laddningskapacitet och röststyrning säkerställer en hög nivå av användarkomfort, säger Klaus Zellmer, styrelsemedlem för Volkswagen med ansvar för försäljning, marknadsföring och eftermarknad.
– Den senaste generationen assistanssystem visar vår expertis inom mjukvara: här tar vi nästa steg mot automatiserad körning som en del av ACCELERATE-strategin.

Maximal effektivitet

Båda versionerna är försedda med ett stort, långdistansbatteri som kan lagra 77 kWh (netto). Den centrala placeringen under passagerarutrymmet säkerställer en låg tyngdpunkt och en balanserad fördelning av axelbelastningen. Det här gör att ID.5 Pro Performance kan nå en räckvidd på upp till 512 km (WLTP, svensk standard) med en maximal laddningseffekt på upp till 135 kW.

Fyrhjulsdrivna ID.5 GTX har en räckvidd på upp till 488 km (WLTP, svensk standrard). Tack vare en toppladdningseffekt på upp till 150 kW** kan denna version ladda energi för 100 kilometer på endast 6 minuter vid snabbladdningsstationer.

ID.5 GTX – med dubbla elmotorer

Medan ID.5 Pro Performance har en motor på 204 hk som är monterad bak, har den fyrhjulsdrivna flaggskeppsmodellen en elmotor både på fram- och på bakaxeln. ID.5 GTX har en total effekt på upp till 299 hk*. Accelerationen från 0 till 100 km/h går på 6,3 sekunder och topphastigheten ligger på 180 km/h.

Med sina dubbla motorer är fyrhjulsdriften konstruerad för maximalt grepp och mycket stabila vägegenskaper, speciellt i krävande väderförhållanden. Den fyrhjulsdrivna versionen är extra sportig och pryds av designdetaljer som är reserverade för GTX.

Med den elektriskt utfällbara dragkroken (tillval), kan ID.5 Pro Performance dra upp till 1 000 kg (bromsat, 12 % lutning), medan dragvikten är 1 200 kg för ID.5 GTX.

Körprofilväljare är standard för båda ID.5-versionerna. Med denna funktion kan föraren påverka hur elmotorerna och styrsystemet fungerar genom att välja någon av standardprofilerna ”Eco”, ”Comfort” och ”Sport”. I Sport-profilen är den främre motorn alltid aktiv på ID.5 GTX. I ID.5 GTX har föraren dessutom tillgång till en ”Traction”-profil som är anpassad speciellt för körning på halt underlag i låg hastighet. Och när man vill köra extra sportigt kan man sätta den elektroniska stabilitetskontrollen ESC till läget ”Sports”.

Fullt uppkopplade assistanssystem

Assistanssystemet Travel Assist (tillval), med molndata, spelar en betydelsefull roll för de system som har med assisterad körning att göra. Det här systemet förbättrar körkomforten och stöds både av den adaptiva farthållaren ACC (i längdled) från 0 km/h upp till topphastigheten, och filhållningsassistenten Lane Assist (i sidled), i kombination med navigationsdata och data från molnet som andra bilar överför (swarm data).

”Car2X”-kommunikation är standard och tar säkerheten till helt ny nivå. Molndata från kompatibla bilar och från signaler från omgivningarna (inom en radie på upp till 800 m) kan implementeras lokalt på bråkdelar av en sekund. Det gör att föraren kan varnas om stillastående trafik och olyckor längs vägen.

Nu gör dessutom Park Assist Plus med minnesfunktion (ingår i ”Assistanspaket Plus”) det enklare än någonsin att parkera bilen. Systemet hjälper föraren att hitta en parkeringsplats och att styra in bilen på den och ut från den. Detta intelligenta system kan upprepa individuella, i förväg inlärda manövrer.

Uttrycksfull design

Linjerna på ID.5 är mjuka och svepande, men samtidigt också atletiska och muskulösa. De korta överhängen och stora hjulen förstärker den kraftfulla looken. Luftintagens exklusiva design på GTX-versionen ger tillsammans med de integrerade positionsljusen en ännu mer kraftfull utstrålning.

Både ID.5 Pro Performance och ID.5 GTX har som standard nedlackad kaross. Den integrerade bakre spoilern är också standard. Taket är alltid svartlackerat. Taklinjen och C-stolpen är i silver på ID.5 Pro Performance och i antracit på ID.5 GTX.

Den enastående aerodynamiken, som är en förbättring jämfört med ID.4, ger ID.5 en luftmotståndskoefficient på från 0,26 cW.

Gott om utrymme och hög komfort

Coupéformen och interiörkonceptet framhäver den innovativa kraften hos Volkswagen och ID.-familjen. Trots den sluttande taklinjen är utrymmet i huvudhöjd bak endast 12 mm mindre än i ID.4. Den långa hjulbasen på 277 cm gör att utrymmet i kupén kan jämföras med en vanlig SUV i närmast högre klass. Bagageutrymmet i ID.5 har en volym på 549 liter (ID.4: 543 liter), vid uppfällt baksäte.

Det är enkelt att stiga i och ur ID.5, och sikten är optimal eftersom både föraren och passagerarna – speciellt de i baksätet – sitter högt och bekvämt. Båda framsätena är försedda med individuellt justerbara armstöd.

Interiörens material och utförande är av högsta kvalitet. Klädselmaterialen varierar beroende på interiördesignen men innehåller aldrig några animaliska produkter. Ljudnivån är mycket låg i kupén – denna eldrivna SUV-coupé utvecklar sin kraft nästan helt ljudlöst.

Manöverkonceptet för ID.5 är modernt, effektivt och intuitivt. Mitt på instrumentpanelen sitter en pekskärm för navigationssystemet, telefonfunktionerna, media och olika assistanssystem och fordonsinställningar. Som standard mäter pekskärmen 12″ på diagonalen.

– ID.5 erbjuder den optimala kombinationen av premiumstandard, elegans och hållbarhet, säger Klaus Zellmer.
– Vår första eldrivna SUV-coupé erbjuder koldioxidneutral, sportig prestanda för kunder som bara nöjer sig med det bästa. Vårt mål är att göra Volkswagen till det mest eftertraktade volymmärket för hållbar fri rörlighet. ID.5 är en viktig milstolpe och ett stort steg på vägen mot nollutsläpp.

Ökad laddningseffekt

Med We Charge erbjuder Volkswagen den idealiska laddningslösningen för alla situationer och platser – när man är på långfärd, kör kortare sträckor eller befinner sig hemma. We Charge ger föraren tillgång till ett av Europas snabbast växande laddningsnätverk – i dag innehåller det cirka 250 000 laddpunkter.

ID.5-versionerna kan laddas med en effekt på upp till 11 kW via en växelströmsladdare eller en laddbox. Vid en snabbladdningsstation med likström kan ID.5 på endast cirka 30 min laddas tillräckligt för en räckvidd på upp till 390 km, eller 320 km i GTX (WLTP). Detta tack vare den ökade laddningseffekt på upp till 135 kW (upp till 150 kW** i GTX-versionen). Med We Charge kan kunden ladda sin bil till förmånligt pris i IONITY-nätverket.

Koldioxidneutral balans

ID.5 är ny medlem i ID.-familjen i Europa och följer tätt efter storsäljarna ID.3 och den globala modellen ID.4. Med detta tillskott ökar nu Volkswagen takten i sin strategi ”ACCELERATE”.

Volkswagen har som mål att till år 2030 ha sänkt koloxidutsläppen per bil med 40 procent, och enligt sin ”Way to Zero”-strategi kommer företaget att vara klimatneutralt senast år 2050. År 2030 ska minst 70 procent av det antal bilar som Volkswagen säljer i Europa vara helt eldrivna bilar.

ID.5 och ID.5 GTX, som tillverkas i tyska Zwickau, är helt koldioxidneutrala när de levereras till kunderna. Om kunden sedan laddar sin bil med 100 procent förnybar el är den praktiskt taget klimatneutral i drift.

Nu beställningsbara

ID.5 Pro Performance och ID.5 GTX är nu prissatta och beställningsbara på den svenska marknaden. De går också att bygga på volkswagen.se. Priserna nedan gäller innan avdrag för klimatbonusen på 70 000 kronor.

  • ID.5 Pro Performance, bakhjulsdrift, 204 hk: 549 900 kronor
  • ID.5 GTX, fyrhjulsdrift, 299 hk: 609 900 kronor

Det är enkelt att beställa ID.5 eller ID.5 GTX. Kunderna bestämmer först vilken version de vill ha, sedan följer ett tydligt organiserat urval av paket. De kan välja mellan olika design-, infotainment-, assistans-, komfort- och sportpaket.

Exempel på svensk standardutrustning är värmepump, komfortpaketet och infotainmentpaketet samt LED-strålkastare. ID.5 GTX är som standard utrustad med IQ.Light LED matrix-strålkastare med intelligent helljus.

Det går också att privatleasa de båda versionerna:

  • ID.5 Pro Performance: från 5 496 kr/mån
  • ID.5 GTX: från 6 295 kr/mån

Själva lanseringen sker preliminärt i början av andra kvartalet 2022.