Xiaomi inleder storsatsning på smarta elbilar

Foto: Pixabay

Nyligen meddelade Xiaomi att man under de kommande tio åren gör en storsatsning på marknaden för smarta elbilar. Planen är att investera uppskattningsvis 10 miljarder dollar, motsvarande drygt 85 miljarder kronor, i området under det kommande årtiondet.

Xiaomi har lanserat 2020-upplagan av sin hållbarhetsrapport, som beskriver ett brett spektrum av Xiaomis hållbarhetsinitiativ – inklusive miljöskydd, företagens sociala ansvar och humanitära aktiviteter. Den ger också information om bland annat Xiaomis engagemang för tillgänglighet, datasäkerhet och användarintegritet.

– Från det att vi startade 2010 har Xiaomi strävat mot att förbättra världen. 2020 gick vi med i FN:s Global Compact och har åtagit oss att följa dess tio fastställda principer för företagsansvar, säger Lei Jun, ordförande och VD, Xiaomi Corporation.

Genom satsningen på smarta elbilar tar man ytterligare ett steg i att gå mot ett företag som tillverkar produkter designade specifikt med lågt koldioxidutsläpp i åtanke. Dessutom bidrar det till att stärka företagets AIoT-ecosystem.

Som en del av Xiaomis åtagande att bidra till FN:s hållbara utvecklingsmål har företaget blivit en partner i utvecklingen av ett system för att varna för jordbävningar. Systemet finns i dag tillgängligt i Kina och snart även i andra länder med jordbävningszoner.

I Kina kan Xiaomi-smarttelefoner som kör MIUI-systemet (11 eller högre) och Mi-TV-apparater meddela användare inom några sekunder efter en jordbävning. Dessa varningar ger bland annat information om närmaste skyddsrum, kontaktuppgifter för nödsituationer och medicinska kontakter. Under 2020 har Xiaomi MIUI Earthquake Alert upptäckt 29 jordbävningar över 4,0 och skickat fler än 9,4 miljoner varningar.

Xiaomi arbetar även för att integrera miljöskydd i sin produktdesign och tillverkning. Till exempel tog man bort 60 procent av plasten från Mi 10T och Mi 10T Pro-serien. Xiaomi ser till att produktkatalogen uppfyller samtliga miljö- och säkerhetsbestämmelser i de länder där de säljs – och att produkterna överensstämmer med EU-föreskrifter inklusive CE-, REACH-, RoHS- och WEEE-direktiven.

Under 2020 tog också Xiaomi en aktiv roll i kampen mot covid-19. I mars 2020 donerade företaget tiotusentals FFP3-ansiktsmasker till den italienska regeringen och hjälpte invånare i den hårt drabbade Veneto-regionen. Man skickade också leveranser till Frankrike, Storbritannien och Polen. När skolor runt om i Europa stängde och undervisning tvingades hållas digitalt donerade Xiaomi Spanien 1000 smartphones till det spanska utbildningsministeriet och distribuerade dem till barn över hela landet.