Under mässdagarna visades världens första kommersiella flygande bil, XPENG X2, upp för den svenska allmänheten.

XPENG visade upp den flygande bilen X2 och nya XPENG P5

Elbilstillverkaren XPENG närvarade på eCar Expo i Friends Arena den 29 april-1 maj 2022. Under dessa dagar visades världens första kommersiella flygande bil, XPENG X2, upp för den svenska allmänheten. Det var första gången som XPENG X2 visades upp i Sverige. I XPENGs monter fanns även modellerna XPENG P5 och XPENG P7.

Flygande bilar en hållbar lösning för framtidens transporter

Flygande bilar har sedan länge använts för att beskriva hur framtiden kan se ut. XPENG AEROHT är det största flygbilsföretaget i Asien och även ett dotterbolag till XPENG. Det är dedikerat till att producera den säkraste, intelligenta flygande bilen för privat bruk. På eCar Expo kommer XPENG för första gången att visa upp XPENG X2 på en utställning i Europa.

– Innovation och utveckling inom mobilitet går snabbt framåt. För 10 år sedan var det nästan otänkbart att köra elbil. Idag kan det tyckas omöjligt att flyga med sin bil. Om ingen bygger framtiden är det fortfarande svårt att föreställa sig. På XPENG har vi länge arbetat med en intelligent, elektrisk flygande bil – och vi är väldigt glada över att äntligen kunna visa upp X2:an i Sverige och Europa, säger Elvis Cheng, Managing Director of Nordic Region, XPENG.

– X2 är en tvåsitsig eVTOL (elektrisk vertikal start och landning) flygande bil. Den är utrustad med ett intelligent flygkontrollsystem och autonom flygförmåga. X2, som den femte generationens flygande bil i företaget, är den senaste generationen av flygande bilar som utvecklats oberoende, av XPENG AEROHT. Men en än mer spännande produkt är den sjätte generationens flygande bil, som både kan köra på vägar och flyga. Den kan enkelt växla mellan kör- och flygläge. Det kommer att gå i massproduktion och levereras till kunder 2024, säger He Xiaopeng, styrelseordförande för XPENG.

– Eftersom Europa är en av våra viktiga marknader överväger vi att lansera vår senaste produktinformation i Europa först. Och vi ser fram emot att ha vår första testflygning i Europa inom en snar framtid, säger Zhao Deli, grundare och vd för XPENG AEROHT.

Att Sverige är ett av världens mest innovativa länder, enligt Global Innovation Index, gör det intressant för XPENG AEROHT att utforska möjligheten att testa XPENG X2 på Skellefteå Flygplats.

– Det behövs initiativ som dessa. Den innovativa anda som XPENG utvecklade X2:an i, går hand i hand med vår framtidstanke. Om allt går som det ska hoppas vi att Skellefteå Flygplats blir en inkörsport för flygande elbilar. Inte bara i Sverige, utan i hela världen, säger Henrik Littorin, projektledare ELIS-programmet på Skellefteå flygplats.

XPENG P5: specifikationer och förväntat utgångspris

Förutom avtäckningen av XPENG X2 visades båda el-sedanerna, XPENG P5 och XPENG P7, upp på eCar Expo. Onlinebokningen av XPENG P5 är nu tillgänglig på XPENGs lokala webbplats (heyxpeng.com/se).

Med LED-strålkastare och fullbreddsbaklyktor har XPENG P5 ett modernt utseende med ljusare och mer kraftfull belysning. XPENG P5 levererar upp till 465 km WLTP-räckvidd på en enda laddning, som drivs av dess 66 kWh-batteri. Med CCS2-laddningsmöjligheter kan XPENG P5 laddas på ett stort antal platser i Europa.

Bilen har en rymlig interiör med mjuka material för ett premiumutseende och känsla, kompletterat med ergonomiska säten som ger optimal komfort för förare och passagerare. XPENG P5 har även ett stort panoramasoltak med elektriskt solskydd, ett avancerat surroundljudsystem, brusreduceringsteknik och Xfreebreath luftreningssystem, vilket gör det till det optimala valet för en bekväm och hälsosam resa.

XPENG P5 använder ett Advanced Driver Assistance System, XPILOT 2.5, och operativsystemet Xmart OS i bilen. Båda systemen kan förbättras med OTA-uppdateringar. XPILOT 2.5 använder 5 högupplösta millimetervågsradar, 12 ultraljudsvågssensorer, 4 körkameror och 9 högupplösta kameror för att stödja funktionerna XPILOT Driving, XPILOT Parking och XPILOT Safety.

Ytterligare information om XPENG P5 finns i bilagan “Specifikationer XPENG P5”.

Det förväntade utgångspriset för XPENG P5 är 550 000 kronor.