Bild: CUPRA

CUPRA Born VZ – Elektrisk prestanda i toppklass

CUPRA, ett märke känt för sin djärva och innovativa design, har tagit ett betydande kliv in i den elektriska eran med lanseringen av CUPRA Born VZ. Denna nya modell representerar inte bara märkets första helt eldrivna bil utan är också en symbol för hur elektrifiering och prestanda kan sammanflätas på ett framgångsrikt sätt. Med lanseringen av Born VZ, som är en mer kraftfull version av CUPRA Born, bevisar CUPRA att elektrifiering inte innebär en kompromiss när det gäller kraft och prestanda.

Born VZ skiljer sig från standardmodellen genom sin imponerande kraft på 240 kW (326 hk) och ett vridmoment på 545 Nm, vilket möjliggör en acceleration från 0 till 100 km/h på endast 5,7 sekunder och en topphastighet på 200 km/h. Denna kraftfulla prestanda kombineras med en sportigare interiör som standard, inklusive nya CUP Bucket-stolar och regenerativa paddelväxlar på ratten.

För att matcha den höjda effekten har CUPRA förfinat Born VZ:s bromskänsla, stötdämpning och respons från styrning och pedaler, vilket resulterar i en ökad dynamik. Exteriört utmärker sig Born VZ med nya 20-tums lättmetallfälgar, flera nya exteriörfärger och den iögonfallande VZ-logotypen.

Born VZs namn, som kommer från det spanska ordet “Veloz”, betyder snabb eller hastig. Det är en passande beskrivning för denna modell, som med sin uppdaterade drivlina och förbättrade chassi erbjuder optimal prestanda och positionerar sig som en av de mest dynamiska bilarna i sitt segment.

CUPRA Born har redan varit en framgång sedan dess lansering 2021, med över 45 000 sålda enheter förra året. Wayne Griffiths, VD för CUPRA, betonar att med Born VZ stärker de ytterligare modellens position och demonstrerar kraften i kombinationen av elektrifiering och prestanda.

Born VZ är inte bara snabb och kraftfull, den är också effektiv med en elektrisk räckvidd på upp till 570 km. Dess batteripaket har uppgraderats till 79 kWh netto kapacitet, vilket gör det möjligt för snabbladdning från 10 till 80% på bara 30 minuter vid en snabbladdningsstation.

Interiört fortsätter Born VZ att imponera med sina standard CUP Bucket-stolar tillverkade av återvunnet material, en uppgraderad chassi och möjligheten att erbjuda fem sittplatser. Dessutom är bilen utrustad med regenerativa paddlar på ratten för energiåtervinning.

På den digitala fronten tar Born VZ ett steg framåt med en större 12,9-tums touchdisplay och ett nytt ljudsystem från Sennheiser. Full-LED-ljus över instrumentbrädan och en rad avancerade förarassistanssystem höjer säkerheten och komforten.

CUPRA strävar efter att balansera mobilitetsbehovet med miljöansvar. Därför levereras CUPRA Born enligt ett netto CO2-neutralt koncept. CUPRA Born VZ planeras att lanseras under det tredje kvartalet 2024, och dess prestanda och miljövänliga egenskaper är ett tydligt tecken på CUPRAs engagemang för framtiden.