Bild: BMW

Nya helt elektriska BMW iX M60

BMW Group presenterar nya BMW iX M60 – den första BMW M-bilen designad från grunden för helt elektrisk mobilitet. Bilen är den tredje, och hittills mest kraftfulla, varianten av det teknologiska flaggskeppet BMW iX.

BMW iX M60 är byggd på ett fordonskoncept helt inriktat mot hållbarhet, med designen av en modern SAV (Sports Activity Vehicle) kombinerat med nervkittlande och dynamiska köregenskaper. Därmed består bilen av det bästa från tre världar: BMW i, BMW X och BMW M GmbH. Detta kompletteras av tekniska höjdpunkter inom automatiserad körning, hantering och Connectivity, som bidrar till BMW iX M60:s höga nivå av avancerad lyx, prestanda och premiumkaraktär.

Den globala lanseringen för BMW iX M60 inleds i juni 2022. Modellen är en milstolpe för BMW M GmbH och dess 50-åriga historia; tillsammans med BMW i4 M50 markerar den BMW M-varumärkets förflyttning mot kategorin eldrivna högprestandabilar. BMW iX M60 accelererar från stillastående till 100 km/h på endast 3,8 sekunder*. Kraftleveransen från den M-specifika elmotorn ökar stadigt vid högre belastning, hastighetsökningen är nästan konstant upp till den elektroniskt begränsade maxhastigheten på 250 km/h. Räckvidden är upp till 566 kilometer* enligt WLPT.

BMW:s definition av framtidens premiummobilitet förutsätter ansvarsfullt användande av resurser över hela värdekedjan och maximal minskning av CO2-avtryck över hela produktens livscykel. Detta tillvägagångssätt implementeras nu konsekvent i fordonsutvecklingen och i produktionen av BMW iX M60.

Leveransen av kobolt och litium för högspänningsbatterierna köps in direkt av BMW Group från kontrollerade källor i Australien och Marocko och levereras därefter till battericellstillverkarna. Elmotorernas design gör det samtidigt möjligt att avstå från användningen av sällsynta jordartsmetaller i tillverkningen. BMW Group köper också aluminium som produceras med el från solenergianläggningar.

100 procent grön el används även för tillverkning av fordonen och battericeller. En hög andel så kallad sekundäraluminium och återvunnen plast bidrar också till en resurseffektiv produktion av BMW iX M60. Interiören har FSC-certifierat trä, läder garvat med extrakt av olivträd och andra naturliga material. Återvunna fiskenät fungerar bland annat som råvara till golvbeläggningar och golvmattor.

Fordonskonceptet som BMW iX baseras på är en ideal grund för en helt elektrisk högprestanda-SAV. Karossens struktur, design och fjädringssystem är alla utformade för att kombinera överlägsen komfort med sportiga köregenskaper. Den aluminiumtillverkade ramen samt Carbon Cage-karossen med kolfiberförstärkt plast (CFRP) i tak, sidor och bak är exempel på en intelligent mix av material, som ger ökad vridstyvhet och optimerad vikt. Användningen av kolfiberförstärkt plast för att minska vikten är dessutom typiskt för BMW M GmbH.

Prestanda, effektivitet och räckvidd drar alla nytta av de optimerade aerodynamiken, med ett luftmotstånd på 0,26 i sportläget (Cd-värde). Högspänningsbatteriet är placerat djupt nere i underredet, vilket sänker fordonets tyngdpunkt och ger smidig hantering samt balanserad axellastfördelning. Detta gör att köregenskaperna hos BMW iX M60 inte bara kännetecknas av fascinerande spontan acceleration, utan också av enastående kurvdynamik och exakt kontrollerad hantering i alla lägen.

BMW iX M60 har det mest omfattande utbud av standardutrustning som BMW någonsin erbjudit, dels när det kommer till förarassistanssystem men också många andra innovationer. En ny generation av sensorer, mjukvara och en kraftfull datorplattform ger förutsättningar för kommande automatiserade kör- och parkeringsfunktioner – på medellångsikt med nivå 3 av autonom körning.

Den senasta generationens iDrive-display och kontrollsystem utökar interaktionen mellan förare och fordon och möjliggör naturlig dialog. Den är baserad på det nya BMW Operating System 8 och har tydligt fokus på touchfunktionen i den nya BMW Curved Display och röstkommunikation med BMW Intelligent Personal Assistant.

Med Remote Software Upgrade installeras nya och förbättrade fordonsfunktioner trådlöst. Navigering med det molnbaserade BMW Maps-systemet och Augmented Reality Video på kontrolldisplayen säkerställer snabb och exakt ruttplanering samt perfekt vägledning i trafiken.

Teknisk data

Motorprestanda*: 619 hk med ett max. vridmoment på 1,014 Nm i Sport Mode och 1,100 Nm när Launch Control aktiverats. 0 – 100 km/h på endast 3,8 sekunder. Maxhastighet: 250 km/h.

Elektrisk räckvidd: Upp till 566 km* (enligt WLPT).

Kombinerad elförbrukning: 22,5 – 18 kWh per 100 km (enligt WLTP) *.

*Beräkning baserat på nuvarande utvecklingsfas.