Bild: Pixabay

Vilket är det bästa billånet 2024?

Funderar du på att köpa en bil under 2024 men är osäker på om du har tillräckligt med sparpengar? I så fall kan ett billån vara lösningen. I denna artikel går vi igenom vilka typer av billån det finns på marknaden och hur du ska tänka för att hitta det bästa billånet för dig.

Billån med och utan säkerhet

Det finns två typer av billån. Den första, som är den man oftast syftar på när man pratar om billån, är ett lån där bilen används som säkerhet för lånet – ungefär som bostaden vid ett bolån. Den andra typen; billån utan säkerhet, är egentligen ett helt vanligt privatlån där lånet syfte är att köpa en bil.

Lägre ränta genom billån med säkerhet

Ett lån med säkerhet innebär en mindre risk för banken som lånar ut. Detta eftersom de har rätt att ta säkerheten om lånet inte betalas av enligt plan. Den tillgång som utgör säkerheten, som en bostad eller en bil, kan då säljas och pengarna användas för att täcka kreditförlusten. Ett billån med säkerhet har därför lägre räntor än ett utan. Detta är givetvis en stor fördel. Nackdelen är att lånet har en rad villkor som behöver efterlevas och begränsar dig vart och vilken typ av bil du kan köpa.

För det första måste du när du tar ett billån med säkerhet lägga en kontantinsats motsvarande 20 procent av bilens värde. En liknande regel finns för bolån och syftet med denna är att minska risken för en kreditförlust för banken om bilen tappar i värde vilket nya bilar normalt gör. Kontantinsatsen vid billån är ett lagkrav enligt konsumentkreditlagen och går alltså inte att förhandla bort. 

Däremot kan du, ifall bilhandlaren accepterar din gamla bil i inbyte, så kan din inbytesbil agera som en kontantinsats Har du en bil som är värd 50 000 kronor kan du alltså köpa en ny bil för 250 000 utan att behöva betala någon kontantinsats.

På tal om bilhandlare så är en annan nackdel med billån med säkerhet att du endast kan köpa din nya bil från en auktoriserad bilhandlare godkänd av banken. Du kan alltså inte finansiera ett bilköp från en privatperson med billånet. Det finns också ofta krav på bilen, som att den ska vara max tio år gammal och kosta minst 100 000, om du köper begagnat. Ett ytterligare krav som är vanligt är att du måste helförsäkra bilen vilket innebär en ytterligare kostnad.

Full flexibilitet med billån utan säkerhet

Att ta ett billån utan säkerhet är precis som att ta ett vanligt blanco- eller privatlån. Du kan ansöka om mellan 10 000 och 600 000 kronor och använda pengarna till i princip vad som helst som du anger i lånesyftet. Med ett billån utan säkerhet kan du alltså finansiera hela bilköpet (förutsatt att din kreditvärdighet är tillräckligt hög) och du kan köpa vilken bil du vill, av vilken bilhandlare eller privatperson som helst.

Nackdelen är att ett billån utan säkerhet kan bli betydligt dyrare. Tänk också på att det är en risk att låna upp till hela bilens värde. Anledningen till att bankerna kräver 20 procent i kontantinsats är just att bilar snabbt kan tappa i pris. Om du köper en bil och senare hamnar i en ekonomisk knipa kommer du förmodligen inte få tillbaka alla pengar du la på bilen. I värsta fall kan du hamna i en situation där du har ett dyrt lån att betala av men ingen bil.

Vilken lösning passar bäst för dig?

För att avgöra vilken typ av billån som passar bäst för ditt bilköp bör du ställa dig dessa frågor:

  1. Är det troligt att du kommer köpa en bil som är mer än 10 år gammal?
  2. Är det troligt att bilen du köper kommer kosta mindre än 100 000 kronor?
  3. Kommer du köpa en begagnad bil från en privatperson?
  4. Tycker du att helförsäkring på bilen verkar onödigt eller dyrt?
  5. Är det ett problem för dig att betala 20 procent av bilens värde kontant?

Har du svarat nej på alla frågorna ovan rekommenderar vi att finansiera ditt bilköp genom ett billån med säkerhet eftersom det troligtvis blir billigast. Har du däremot svarat ja på någon fråga är det stor risk att du inte uppfyller kraven för ett billån med säkerhet och så kan du använda jämförelsetjänsten Kreditium.se som hjälper dig att hitta det bästa billånet.

Hur hittar jag det bästa billånet?

När du väl bestämt dig för vilken typ av lån du ska ta är nästa fråga varifrån du ska låna. Billån med säkerhet är enklast att hitta hos den bilhandlare du köper bilen av. De erbjuder nästan alltid olika finansieringslösningar i samarbete med olika finansbolag. Du kan också vända dig till någon av de lite större bankerna som finns i Sverige. De erbjuder alla billån. Väljer du den banken där du redan är kund är det möjligt att du får lite rabatt.

Om du vill ansöka om ett billån utan säkerhet är den enklaste vägen att använda någon av de många jämförelsesajter som finns på nätet. Du fyller där i önskat belopp och löptid samt dina personuppgifter. Efter att en kreditupplysning tagits får du personliga erbjudanden från en rad olika aktörer med en ränta som anpassats efter dina förutsättningar. Fördelen med en jämförelsesajt är att du kan jämföra flera olika aktörer genom en enda kreditupplysning.

Tänk på det här när du jämför billån

När du jämför billån är det viktigt att tänka på detta:

  • Ränta och avgifter: Dessa ska såklart vara så låga som möjligt. För att bäst jämföra olika alternativ bör du fokusera på den effektiva räntan som inkluderar samtliga kostnader för lånet och räknar om detta till procent per år av lånesumman.

Löptid och månadskostnad: Ju längre löptid, ju dyrare blir lånet totalt men ju lägre blir avbetalningen per månad. Har du en tajt ekonomi kan det vara värt att betala lite extra för en längre löptid och därmed minska risken för betalningsproblem.