Klyftorna i elbilstäthet växer

Bild: Kvdbil

Elbilstätheten i Sverige ökar, men stora regionala skillnader kvarstår. Danderyd toppar listan, medan norra Sverige halkar efter.

Skillnaderna ökar i elbilstäthet mellan kommuner

Enligt Kvdbils årliga elbilsrapport fortsätter elbilstätheten att öka i Sverige, men de regionala skillnaderna blir allt mer påtagliga. I Stockholms län, som leder utvecklingen, är 6,2 procent av alla bilar nu elbilar. Hallands och Västra Götalands län följer på andra och tredje plats med 5,3 respektive 5,0 procent. Längst ner på listan hittar vi Gävleborgs och Dalarnas län där elbilar endast utgör 2,5 procent av fordonsflottan.

Kommunmässigt befäster Danderyd sin position som den med högst elbilstäthet i landet – 9,6 procent av bilarna är eldrivna. På andra plats kommer Vellinge (9,5 procent) och Nacka (9,3 procent). I botten återfinns Dorotea, där endast två elbilar är registrerade på privatpersoner, och kommunen fick sin första elbil så sent som januari 2024.

Under 2024 ökade antalet elbilar i Sverige från 156 411 till 190 076, vilket motsvarar en ökning med 21,5 procent. Den största tillväxten skedde i Stockholms län (+26,4 procent), medan Jämtlands län visade den långsammaste ökningen (+15,0 procent).

Utmaningar och möjligheter
De växande klyftorna i elbilstäthet mellan regioner är en utmaning. Enligt Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, kan dock nya modeller med längre räckvidd och lägre priser bidra till att minska gapet mellan stad och landsbygd. Den växande begagnatmarknaden gör också elbilar mer tillgängliga för fler hushåll.

Trots framgångarna återstår infrastrukturproblem i mindre tätbefolkade områden, där avståndet till laddstationer fortfarande är en stor begränsning. I takt med tekniska framsteg och ökad tillgång på elbilar kan dock dessa hinder successivt övervinnas.

Rapporten understryker både framstegen i omställningen till elbilar och behovet av riktade insatser för att minska de geografiska skillnaderna.