Nya ID.7, som lanseras i slutet av 2023, får den nya elmotorn. Bild: Volkswagen

Volkswagen introducerar effektivare och starkare elmotor för ID.-familjen

Volkswagen ger sin elbilserie ID. en rejäl prestandaboost med en ny, starkare och mer effektiv elmotor. Den tyska biltillverkaren planerar att lansera den nya drivlinan under fjärde kvartalet 2023.

Den nya elmotorn, som är utvecklad för att passa bakaxeln, ger en effekt på 286 hästkrafter och 550 Newtonmeter i vridmoment. Detta gör den till den mest kraftfulla och vridmomentstarka motorn som hittills har erbjudits i en ID.-modell.

Nya ID.7, som planeras lanseras i slutet av året, kommer att vara den första modellen som utrustas med den nya drivlinan. Med den nya motorn och beroende på batterikapacitet, förväntas ID.7 kunna erbjuda en räckvidd på upp till 700 kilometer enligt WLTP-standard.

“Vi var tvungna att utveckla en ny drivlina som uppnår betydande prestanda- och effektivitetsförbättringar trots samma begränsningar,” säger Karsten Bennewitz, chef för Powertrain and Energy Systems på Volkswagen. “Resultatet visar att vi har kunnat minska användningen av råmaterial samtidigt som vi har uppnått en avsevärd förbättring av energieffektiviteten.”

Förutom förbättringar i kraft och vridmoment har Volkswagen också utvecklat en pulsväxelriktare för att kunna leverera höga fasströmmar. Denna fungerar som en styrande “hjärna” i drivlinan och dess mjukvara säkerställer effektiva systemprocesser.

Volkswagen har även förbättrat värmehanteringssystemet för att öka effektiviteten hos den elektriska drivlinan. Det nya energisnåla kylsystemet arbetar utan eldriven oljepump och kan kyla ner sig självt via växellådans kugghjul och specialdesignade komponenter för oljeförsörjning och -fördelning.

Den nya drivlinan kommer att tillverkas på Volkswagen Group Components fabrik i Kassel, Tyskland. “Vi har utvecklat elmotorer och deras växellådor i 15 år nu och har även tillverkat dem här på vår anläggning i över 10 år,” säger Alexander Krick, chef för Technical Development E-Drive, Power Electronics & Transmission på Volkswagen Group Components.

ID.7 är en prototyp nära serietillverkning och är ännu inte tillgänglig för försäljning.