Foto: Volkswagen

Volkswagens elbil ID.4 utsedd till “Årets bil i världen 2021”

Över 90 motorjournalister från 28 länder har sagt sitt: Volkswagens nya eldrivna SUV ID.4 är ”World Car of the Year 2021”.

ID.4 vann den prestigefyllda utmärkelsen vid årets upplaga av World Car Awards, där 93 internationella jurymedlemmar röstade fram de bästa innovationerna på den globala bilmarknaden. Den första SUV:en baserad på elbilsplattformen MEB fick flest röster och Volkswagen vann därmed utmärkelsen för femte gången.

– Vi är väldigt glada över att vår ID.4 utsågs till World Car of the Year. Inte bara för att det är ett av de viktigaste bilpriserna i världen – utan för att juryn också hedrade en bra idé och ett fantastiskt team. ID.4 är den första ID.-modellen för det viktigaste segmentet i Europa, Kina och USA och leder vår elbilsoffensiv runt om i världen. En övertygande bil, en utmärkt idé – och priset World Car of the Year? Det passar oss bra! säger Ralf Brandstätter, VD för märket Volkswagen.

En lista med 24 bilar från hela världen var med i urvalet. Den 30 mars utsågs sedan tre finalister. Bilar som är berättigade till World Car of the Year måste tillverkas i minst 10 000 exemplar per år och erbjudas på minst två kontinenter.

– Utmärkelsen är en stor framgång för hela vårt ID.-team. Vi har lyckats utveckla en bil som är starten på omställningen till eldrift i världens viktigaste segment: kompakta SUV:ar, och som erbjuder utmärkt användbarhet i vardagen. Tillsammans med ID.3 och kommande ID.-modeller gör vi innovativ e-mobilitet till något som alla kan uppleva, säger Thomas Ulbrich, styrelsemedlem för märket Volkswagen med ansvar för utveckling.

Bilarna poängsätts i flera kategorier och juryn gav ID.4 höga poäng för miljö, säkerhet, betydelse för marknaden och innovationer. Ett exempel på innovation är den digitala head-up-displayen med förstärkt verklighet (AR) som är standardutrustning i toppversionerna. Information projiceras i förarens synfält där tredimensionella symboler, som exempelvis navigationens riktningspilar, smälter samman med bilens fysiska omgivning.

ID.4 sätter också ny standard vad gäller digitalisering. ID.4 levereras med den senaste mjukvaruversionen som från och med sommaren kan ta emot regelbundna uppdateringar och nya funktioner över nätet (Over-the-Air). Volkswagen blir den första volymtillverkaren att erbjuda denna funktion. Som ett resultat kommer bilen alltid att vara uppdaterad. Funktionaliteten är också en viktig förutsättning för nya affärsmodeller.

Volkswagen siktar på att leverera cirka 150 000 exemplar av ID.4 över hela världen i år. Att påskynda elbilsoffensiven är en viktig del av Volkswagens nya ACCELERATE-strategi. Planen är att lansera minst en ny helt eldriven modell varje år.

Med vinsten i denna 17:e upplaga av World Car Awards fortsätter Volkswagen sin framgång i denna utmärkelse. En Volkswagen har nu utsetts till “World Car of the Year” fem gånger:

  • 2009: Golf
  • 2010: Polo
  • 2011: up!
  • 2013: Golf
  • 2021: ID.4

På grund av pandemin ägde prisutdelningen av World Car Awards rum digitalt i år. Den kan ses på YouTube: https://youtu.be/SUPt-aqGryA