Bild: Zaptec

Zaptec introducerar MID-certifierad elbilsladdare

Zaptec, en ledande aktör inom laddboxbranschen, lanserar en ny laddare med inbyggt mätinstrument enligt EU:s mätinstrumentdirektiv (MID). Detta banbrytande steg kommer att möjliggöra för konsumenterna att noggrant verifiera den ström de betalar för på offentliga laddstationer, vilket tidigare varit en utmaning.

Mätinstrumentdirektivet, mer känt som MID, är redan ett krav i flera europeiska länder och förväntas bli obligatoriskt över hela EU och Norden inom en snar framtid. Europeiska kommissionens certifiering intygar att Zaptec Pros mätinstrument uppfyller kraven på energimätningens precision och dokumentation i flera europeiska länder, inklusive Sverige.

– Vi har utvecklat ett integrerat mätinstrument för vår nya Zaptec Pro-laddare, som nu är godkänt enligt MID-standard, säger Axel Philipson, VD för Zaptec Sverige. En laddstation med MID-certifikat förbättrar mätnoggrannheten samt betalningsunderlaget. Det förenklar också för kunden att verifiera exakt hur mycket ström som levereras till fordonet.

Den nya Zaptec Pro-laddaren kommer att visa den ackumulerade strömförbrukningen i kWh, vilket gör det möjligt för användaren att se hur mycket ström som har passerat genom laddaren. Laddningshistoriken lagras i Zaptecs app och portal, och det inbyggda mätinstrumentet ger en lika exakt mätning som en effektmätare placerad i ett säkringsskåp.

Den här produkten sticker ut eftersom Zaptec har utvecklat mätinstrumentet själva, och laddaren har genomgått omfattande tester för att säkerställa dess funktion under alla väder- och temperaturförhållanden.

– MID-certifieringen är inget regulatoriskt krav men visar på att laddboxen har genomgått djupgående tester och uppfyller de senaste tekniska kraven. Detta är något vi är stolta över, tillägger Philipson.

Zaptec Pro (MID) kommer att finnas tillgänglig i Sverige från och med slutet av augusti.