Bild: Pixabay

Är utsidan eller insidan viktigast?

Hur ofta städar vi inne i bilen och är insidan lika viktig som utsidan? Och vad är det värsta svenskarna hittat när de städat sin bil? Circle K har tillsammans med Kantar Sifo kartlagt svenskarnas bil-städvanor för att få svar på frågan om det verkligen är insidan som räknas.

Nästan varannan svensk bilist (47 %) uppger att de bara städar insidan av bilen en gång per halvår och hela 14 procent städar insidan max en gång per år. Detta slås fast i en undersökning som Circle K gjort tillsammans med Kantar Sifo om svenskarnas bil-städvanor.

Kvinnorna tycks vara de som helst undviker att städa bilen. 65 procent uppger att de städar max en gång per halvår jämfört med männen, där 57 procent uppger detsamma. Även regionalt finns det skillnader – jämtlänningar tycks exempelvis vara de som har skräpigast bilar då hela 34 procent städar max en gång per år, mer sällan än så eller aldrig. I andra änden hittar vi Blekingeborna där hela 39 procent uppger att de städar insidan av bilen en gång i månaden eller oftare.

När det kommer till vem som stökar ner mest i bilen verkar svenskarna ha god självinsikt då hela 66 procent uppger sig själva som den främsta nedskräparen. På delad andraplats kommer sedan barnen och ens partner med 31 procent. På frågan vad som är det vanligast förekommande skräpet i bilen är det servetter (58 %), godispapper (47 %) och tomma flaskor (37 %) som oftast glöms kvar.

Men är insidan och utsidan lika viktiga?

Hur är det då med insidans betydelse jämfört med utsidan? Var femte (19 %) anser helt eller delvis att utsidan är viktigare än insidan, medan tre av fyra (76 %) inte håller med alls eller håller sig neutral i frågan.

Svenskarna tycks heller inte ha några problem om bilen är stökig. 56 procent uppger att det inte är några problem att låta andra åka med i bilen även om det är ostädat och bara 19 procent säger att det aldrig skulle komma på fråga. Trots det uppger nästan hälften (49 %) att en ostädad insida säger något om den som äger bilen.

– Vi tolkar siffrorna som att fler nog skulle vilja städa sin bil oftare än de faktiskt gör. Det var lite oväntat att så många inte verkar skämmas för att det är stökigt i sin bil, även om många tycks ha högre tolerans för sitt eget skräp än andras. Det som kanske (o)roar oss mest med den här undersökningen är dock de saker vissa säger sig ha hittat i bilen, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K.

Ett urval av de konstigaste sakerna som svenskarna hittat när det städat ur bilen

  • Använda blöjor
  • Möglig frukt och matrester
  • Döda djur
  • Tidigare bilägarens använda kondom
  • Påse med gamla gympakläder
  • Spya från hund och barn
  • Använd snus