Bild: BMW Group

BMW och MINI lanserar solenergidriven hemmaladdning

BMW har tillsammans med energiföretaget E.ON introducerat en innovativ laddningslösning för elektrifierade BMW- och MINI-bilar, kallad Connected Home Charging. Denna nya laddbox med tillhörande tjänster är designad för att fullständigt integrera fordonen med ett hem’s solpaneler och strömförbrukning, vilket möjliggör en mer effektiv och kostnadseffektiv laddningsprocess.

Den centrala komponenten i Connected Home Charging-paketet är BMW/MINI Wallbox Plus, en avancerad smart laddstation som tillsammans med en smart mätare och tillhörande tjänster hanterar hushållets energiflöden på ett intelligent sätt. All installation och konfiguration sköts av E.ON, vilket garanterar en smidig och effektiv setup. Användare kan enkelt styra och anpassa sina inställningar via My BMW-appen eller MINI-appen, vilket tillåter en hög grad av anpassningsbarhet och kontroll.

Ett av de främsta fördelarna med systemet är dess förmåga att optimera användningen av solenergi. För hushåll med installerade solcellssystem erbjuder detta en möjlighet att använda överskottsel för att ladda elbilar direkt, istället för att sälja tillbaka överskottet till elnätet. Detta inte bara minskar elräkningen utan ökar också hushållets energioberoende.

Utsikterna för framtiden inkluderar förberedelser för dubbelriktad laddning, vilket planeras införas genom BMW Neue Klasse från och med 2025. Detta kommer att tillåta elbilar att fungera som energilager och möjliggöra återförsäljning av lagrad energi tillbaka till elnätet eller att använda den för hushållsbehov, vilket ytterligare förbättrar den ekonomiska och miljömässiga effektiviteten.

Paketet, som är tillgängligt från och med idag, erbjuds till ett introduktionspris på 6.900 kr efter 50% avdrag för Grön teknik, och är tillgängligt för alla modeller av BMW och MINI, både helelektriska och plug-in hybrider. Dessutom erbjuder BMW och MINI ytterligare laddmöjligheter genom deras nätverk av offentliga laddpunkter, vilket ger tillgång till över 700.000 laddpunkter i Europa.

Genom Connected Home Charging visar BMW och MINI hur framtidens hemmaladdning kan se ut, där teknik och hållbarhet går hand i hand för att skapa en mer integrerad och effektiv vardag för elbilsägare.