Foodora testar små elfordon i Stockholm

Bild: foodora

Foodora deltar i ett nytt stadsprojekt för att minska utsläpp och trängsel i Stockholm med hjälp av små, eldrivna fordon och batteribyten.

Som ett led i att stärka sin hållbarhetsstrategi deltar Foodora i STOLT – ett nytt demonstrationsprojekt i Stockholm som syftar till att minska utsläpp, buller och trängsel i stadskärnan. Genom att använda små, utsläppsfria elfordon med innovativ batteribytesteknik vill projektet visa hur framtidens stadslogistik kan fungera i praktiken.

Små elfordon har länge spelat en roll i Foodoras leveransflotta, men bolaget tar nu ytterligare ett steg genom att integrera så kallade ”battery swap”-lösningar i sin verksamhet. Tekniken möjliggör ett batteribyte på bara tio sekunder, vilket minimerar stilleståndstider och eliminerar behovet av att ladda fordonen i realtid. Dessa stationer finns redan strategiskt utplacerade i centrala Stockholm och används i dag främst av elmopeder, men Foodora ser stor potential i att använda infrastrukturen för fler typer av fordon.

– Vi strävar ständigt efter att göra vår leveransflotta mer hållbar och effektiv. Att arbeta med flera typer av elfordon som delar samma batterilösning ger oss en tydlig fördel i det dagliga arbetet – både ur ett logistiskt och miljömässigt perspektiv, säger Daniel Gustafsson Raba, operativ chef på Foodora.

Projektet involverar flera aktörer, bland andra GoCimo som står bakom batteribytesinfrastrukturen samt fordonstillverkaren Clean Motion. Deras fordon EVIG, som testas i projektet, är ett energieffektivt lättfordon med hög lastkapacitet och fullt stöd för den modulära batteritekniken.

Enligt Stockholms trafikborgarråd Lars Strömgren (MP) ligger initiativet helt i linje med stadens mål om en utsläppsfri innerstad till 2030. Han menar att övergången från stora, fossildrivna transporter till små elfordon är avgörande för en mer levande och hållbar stadsmiljö.

Utöver själva fordonen kommer projektet också att demonstrera digitala lösningar för säkrare parkering och bättre användning av begränsade utrymmen i staden – en viktig komponent i den urbana logistikens framtid.

– Nu har vi haft infrastrukturen med battery swap-stationerna på plats i över ett år och ser att det fungerar väldigt bra, så vi vill verkligen ta nästa steg mot att bredda utbudet så att fler transporter kan göras med små elfordon, säger Mattias Tingvall, vd på GoCimo.

Sammantaget visar STOLT-projektet hur samarbete mellan privata aktörer och offentlig sektor kan leda till konkreta förbättringar i städernas logistiksystem. För Foodora är det ytterligare ett steg mot en mer hållbar affärsmodell, och för Stockholm en pusselbit i visionen om framtidens utsläppsfria innerstad.