Bild: RN Nordic

Helt nya Dacia Duster presenterad

Den helt nya Dacia Duster, en av de mest efterlängtade modelluppdateringarna, har officiellt lanserats. Denna uppdatering markerar en betydande förändring i både design och teknologi för modellen som först introducerades 2010. Den nya Duster bygger på den gemensamma CMF-B plattformen, som delas med andra modeller i Renault-koncernen, och lovar en rad förbättringar jämfört med sin föregångare.

Dacia Duster har varit en framgångssaga sedan dess debut, med över 2,4 miljoner sålda enheter och en ständig närvaro i över ett decennium. I Sverige började försäljningen av Duster 2010, och sedan dess har modellen attraherat en lojal skara entusiaster, vilket har bidragit till en stark försäljning på över 18 400 exemplar.

Den nya Duster förblir trogen sitt ursprungliga DNA men introducerar signifikanta förändringar. Den tidigare plattformen har ersatts av den mer avancerade och flexibla CMF-B plattformen, vilket möjliggör en optimal utnyttjande av utrymmet och bättre köregenskaper. Detta inkluderar 21 % minskning av karosserirörelser i sidled och en minskning av däckbuller med 2 dB, vilket förbättrar både komforten och kördynamiken.

I fråga om storlek behåller den nya Duster samma längd som föregångaren men är något bredare och lägre, vilket resulterar i ökad rymd i kupén och ett större bagageutrymme på 517 liter. Nya säkerhetssystem inkluderar automatiskt nödbromssystem som kan identifiera fotgängare, cyklister och motorcyklister, samt andra moderna assistanssystem som standard.

Motoralternativen för den nya Duster inkluderar en innovativ 130 hk tre-cylindrig 1,2 liters turbobensinmotor med 48 V hybridteknologi, tillgänglig i både 4X2- och 4X4-konfigurationer. Denna motor erbjuder en topphastighet på 180 km/h och en bränsleförbrukning enligt WLTP på 5,5 l/100 km. För 4×4-älskare erbjuder den nya Duster upp till fem olika körlägen, inklusive ett terrängläge som optimerar bilens prestanda på svåra underlag.

Den interna designen har också fått en omfattande uppdatering med en ny 10,1-tums pekskärm och förbättringar som en version med tvättbart mikrofiberöverdrag på sätena. Förväntningarna är höga inför lanseringen i Sverige i sommar, med en startpris på 269.900 SEK för instegsmodellen Expression TCe 130 4X2.