Bild: Hemavan

Hemavan Alpint introducerar Taiga elskotrar

I Hemavan Alpint, beläget i den pittoreska regionen Västerbotten, har man tagit ett stort steg mot en mer hållbar framtid genom införskaffandet av två elskotrar från Taiga. Dessa fordon är inte bara en del av Hemavans strävan att minska sin miljöpåverkan, utan de representerar också världens första serietillverkade elskotrar som nu kommer att användas för att effektivisera driften av skidanläggningen.

Denna introduktion av elskotrar från det kanadensiska företaget Taiga markerar en ny era inom skidortsdrift i Sverige. Hemavan Alpint, tillsammans med andra framstående skidorter som Skistar, Idre Fjäll och Branäs, är bland de första att anamma denna teknik i Sverige. Markus Eriksson, vd för Hemavan Alpint, uttrycker både stolthet och entusiasm över att vara en del av denna banbrytande utveckling. Erikssons vision är att driva en hållbar utveckling i fjällvärlden, och införandet av eldrivna skotrar är ett betydande steg i denna riktning. En av de mest framträdande egenskaperna hos dessa skotrar, förutom deras miljövänliga natur, är deras tysta drift, något som Eriksson tror kommer att uppskattas av både personal och besökare.

Användningen av elskotrar inom skidanläggningen är en naturlig passform. Ofta innefattar skidortsdriften korta distanser som enkelt kan hanteras av elskotrar, och laddningsmöjligheter är redan etablerade på anläggningen. Detta gör det till en effektiv och praktisk lösning för den dagliga driften.

Hemavan Alpints engagemang för hållbarhet sträcker sig bortom elskotrarna. Sedan vintersäsongen 2021/2022 har de övergått till att använda HVO100, en förnybar diesel, för sina pistmaskiner. Detta bränslebyte har resulterat i en minskning av utsläppen med hela 80 %, vilket är ett betydande framsteg i deras strävan att minska miljöpåverkan.

Enligt Eriksson är övergången till HVO100 för pistmaskiner och elektrifieringen av skotrar centralt i deras arbete för att minska utsläppen och deras påverkan på miljön. Ankomsten av Taiga elskotrarna är en viktig milstolpe i Hemavan Alpints väg mot en mer hållbar framtid.

Denna utveckling är inte bara en miljövänlig förbättring, utan det representerar också en ny vision för skidindustrin. Genom att anta dessa nya teknologier tar Hemavan Alpint ett stort steg framåt i att förena skidåkningens glädje med en hållbar framtid, en modell som andra skidorter förväntas följa. Med elskotrarna på plats är Hemavan Alpint redo att möta framtiden med innovation och miljömedvetenhet, ett exempel för hela skidbranschen.