Bild: Ford

Nya helelektriska Ford Explorer: Ett rekordbrytande äventyr

I Nice, Frankrike, den 26 mars 2023, skapade den helelektriska Ford Explorer och äventyraren Lexie Alford (@LexieLimitless) historia genom att sätta det officiella rekordet för att vara den första att resa runt jorden i en elbil. Detta marknadsfördes under evenemanget ‘Charge Around The Globe’. Ford tog detta tillfälle i akt att offentliggöra pris och specifikationer för den nya Ford Explorer-serien, därigenom gör den berömda elbilen tillgänglig för kunder som är redo för både små och stora äventyr.

Lexie Alford, som även är den yngsta personen att ha besökt alla länder i världen, och den nye Ford Explorer korsade mållinjen i Nice som ledare av en konvoj bestående av ikoniska Ford-bilar. Denna imponerande uppvisning speglar Fords visionära framtidsinriktning.

Jim Farley, VD för Ford, uttryckte sin stolthet över att lansera denna helelektriska personbil som är speciellt designad för Europas vägar och kunder. Han framhävde bilens unika karaktär som representerar företagets passion och känsla.

Explorer genomförde sin resa över sex kontinenter, körde igenom 27 länder, och avverkade över 30 000 kilometer – allt på enbart el. Resan belyste utmaningar såsom strömavbrott i Afrika och bristen på laddningsinfrastruktur i Atacamaöknen i Chile. Detta demonstrerade elbilens kapacitet i varierande förhållanden.

Martin Sander, chef för Ford Model e Europa, betonade bilens förmåga att hantera alla slags väder och vägförhållanden samt olika laddningsscenario. Explorer använde en mängd olika laddningslösningar, från 2,2 kW AC vägguttag till DC-snabbladdare och portabla batteripack, under sin resa.

Bilen erbjuder funktioner som MegaConsole-förvaring, uppvärmt förarsäte med massage och ett röstaktiverat SYNC Move infotainmentsystem. Dessa kommer som standard i både Ford Explorer och Ford Explorer Premium-modellerna.

Den helelektriska Ford Explorer kombinerar tysk ingenjörskonst med amerikansk stil och erbjuder en räckvidd på upp till 602 km på en enda laddning. Bilen lanseras med antingen singelmotorer för bakhjulsdrift eller dubbelmotorer för fyrhjulsdrift och inkluderar ett litium-jon nickel mangan kobolt (NMC) batteri, valt för sin energitäthet och prestanda i europeiska klimat.

Laddning från 10-80% tar omkring 26 minuter med upp till 185 kW DC-snabbladdning för AWD-modellen. Ford Explorer-förare i Europa kommer att kunna komma åt och betala för laddning vid över 600 000 laddningspunkter inom BlueOval Charge Network.

Explorer kan accelerera snabbare än en Ford Performance Focus ST och är utrustad med lyxig standardutrustning som inkluderar en justerbar 14,6-tums pekskärm och uppvärmd ratt. Explorer Premium-modellen adderar ytterligare funktioner såsom ett B&O-ljudsystem med 10 högtalare och stämningsbelysning.

Nya helelektriska Explorer är den första bilen som tillverkas i Ford Cologne EV Center och kommer att kosta från 489 900 kronor för standardbatteriet. Detta utgör en viktig milstolpe i Fords elektriska framtid, och symboliserar en ny era av hållbar mobilitet och äventyr.