Schenker Åkeri satsar hårt på elektrifiering. Med en första leverans av 32 eldrivna eSprinter från Mercedes-Benz har företaget i ett slag elektrifierat 20 % av vagnparken. Bild: Mercedes-Benz

Schenker elektrifierar med Mercedes-Benz

I ett ambitiöst steg mot en mer hållbar framtid har Schenker Åkeri, ett av Sveriges största åkeriföretag, införskaffat 32 eldrivna eSprinter-lastbilar från Mercedes-Benz. Detta initiativ representerar en 20-procentig elektrifiering av företagets lätta lastbilspark och markeras som en betydande milstolpe i dess övergång till 100% elektrisk drift inom de närmaste åren.

“Vi har med all sannolikhet köpt vår sista dieseldrivna paketbil. Vårt fokus ligger nu på att helt elektrifiera citydistributionen,” förklarade Daniel Vahlberg, Head of Innovation & Purchasing på Schenker Åkeri.

Hållbarhet och Framtiden

Företaget ser detta som en del i sitt bredare hållbarhetsarbete och som ett bidrag till att uppnå FN:s 1,5-gradersmål för klimatförändringar.

“Egentligen handlar det här om mer än elbilar; det handlar om oss människor och vår framtid,” tillade Vahlberg.

Anställdas Positiva Upplevelse

Anställda hos Schenker Åkeri rapporterar redan om en mer behaglig körupplevelse. “Det är så tyst och lugnt att köra,” sade Carina Bard, anställd på Schenker Åkeri i Stockholm.

Ekonomisk Besparing

Utöver de miljövänliga aspekterna pekar Johan Wigh på Hedin Bil i Göteborg, som sålt Mercedes-Benz-bilarna till Schenker, på de ekonomiska fördelarna. “I ett åkeri av den här storleken rör det sig om en besparing på mer än 3,5 miljoner kronor om året – bara i fordonsskatt. Besparingen i energikostnad är mångdubbelt större,” sade Wigh.

Framtidsutsikter

Nästa generation av Mercedes-Benz eSprinter, som börjar levereras under 2024, lovar en räckvidd på över 30 mil. Detta kommer ytterligare att underlätta Schenker Åkeris planer på full elektrifiering inom en snar framtid.