Bild: Ford

Stort intresse för nya elektriska Ford Explorer

Den elektriska bilmarknaden växer snabbt och Ford har tagit ett stort kliv framåt med lanseringen av den nya helelektriska Ford Explorer. Denna 5-sitsiga SUV imponerar med en räckvidd på upp till 602 km och möjligheten till fyrhjulsdrift, vilket har fångat stor uppmärksamhet bland både internationella medier och svenska bilköpare.

— Med sitt överkomliga pris, rymliga interiör och snabba laddningskapacitet är nya Ford Explorer en tydlig ledare i sin klass, säger John Hurtig, vd för Ford Sverige. Kombinationen av tysk ingenjörskonst och amerikansk design har redan visat sig vara en vinnande strategi, med stort intresse från kunder runt om i Europa.

Ford har nyligen påbörjat massproduktionen av nya Explorer vid sin toppmoderna elbilsfabrik i Köln, Tyskland. Fabriken representerar en betydande investering på över 20 miljarder kronor och är utrustad med den senaste AI-tekniken och självlärande maskiner för att säkerställa högsta kvalitet och effektivitet i tillverkningsprocessen. Denna anläggning kommer även att producera en kommande sportig crossover samt en helt elektrisk version av den populära Ford Puma senare i år.

Explorer kommer med två olika drivlinor: bakhjulsdrift (RWD) eller fyrhjulsdrift (AWD) med två motorer. Båda versionerna är utrustade med NMC-batterier (litium-nickel-mangankobolt), kända för sin energitäthet och prestanda, vilket gör dem väl anpassade för varierande europeiska klimat. Med det största batteripaketet erbjuder Explorer Long Range RWD en imponerande räckvidd på upp till 602 km och en effekt på 286 hk. AWD-versionen levererar hela 340 hk, ett vridmoment på 679 Nm och en räckvidd på upp till 566 km.

En av de mest imponerande funktionerna hos nya Explorer är dess snabbladdningskapacitet. Modellen kan laddas från 10-80 % på bara 26 minuter med en maximal laddningseffekt på 185 kW. Detta kompletteras av ett avancerat batterivärmesystem som säkerställer bra laddningshastighet även i kallare temperaturer.

Interiören i nya Explorer är rymlig och innovativ, med funktioner som en justerbar 14,6-tums pekskärm och ett låsbart förvaringsfack under skärmen. Mittkonsolen erbjuder också ett stort 17-liters förvaringsutrymme, och bagageutrymmet rymmer upp till 556 liter med bagagerumsgallret monterat.

För dem som vill ha ännu mer lyx, erbjuder Explorer Premium ett förstklassigt ljudsystem från B&O, flerfärgad stämningsbelysning och avancerade Matrix LED-strålkastare. Tillvalslistan är begränsad men inkluderar praktiska funktioner som panoramatak, dragkrok och ett förarassistanspaket med en 360-graders kamera och HUD (Head-Up-Display).

Sammanfattningsvis erbjuder nya Ford Explorer en imponerande kombination av räckvidd, prestanda, komfort och teknik. Med sin starka marknadsposition och produktionskapacitet är Ford väl förberedda för att möta den ökande efterfrågan på elektriska fordon i Sverige och Europa.