Bild: Siv Seglem/NAF/Motor)

XPENG G9 dominerar i vintertest

Den helt elektriska XPENG G9, som nyligen lanserats på den europeiska marknaden, har visat enastående prestanda i det Norska Automobilförbundets (NAF) årliga vinterräckviddstest, El Prix 2024. I detta prestigefyllda test, som är en benchmark inom branschen för att bedöma elbilar i extrema vinterförhållanden, uppnådde XPENG G9 inte bara första plats i laddningstestet, utan också en topplacering i räckviddstestet.

NAF:s test är särskilt utformat för att utvärdera elbilars kapacitet i kalla klimat, en kritisk faktor för den skandinaviska marknaden. XPENG G9 utmärkte sig genom att ladda sitt batteri, med en nettokapacitet på 93,1 kWh, från 10% till 80% på bara 19 minuter. Detta berodde på bilens förmåga att stödja en laddningskapacitet på upp till 291 kW. Dessutom hamnade bilen på femte plats i räckviddstestet med en avvikelsegrad på bara 13,1% från dess WLTP-räckvidd, vilket är betydligt bättre än genomsnittet på 21,8%.

El Prix-testet, som genomförs två gånger om året, är en rigorös utvärdering av elbilars prestanda under typiska nordiska förhållanden. I årets test deltog 23 fordon från olika märken, inklusive både volymbilar och premiummodeller. Resultaten från detta test är avgörande för att förstå hur olika modeller hanterar de utmanande körförhållandena och de låga temperaturerna som är vanliga i Skandinavien.

En av de viktigaste faktorerna bakom XPENG G9:s framgång är dess 800V SiC högspänningsplattform. Denna plattform erbjuder inte bara snabbare laddning, utan bidrar även till högre säkerhet och minskad energiförbrukning. Bilens effektivitet förbättras ytterligare genom användningen av en värmepump och förvärmning av batteriet, vilket minskar det negativa inflytandet av kalla temperaturer på batteriets prestanda.

XPENG G9:s resultat i NAF:s test stärker dess position som en ledande aktör på den europeiska elbilsmarknaden. Med sin imponerande laddningsförmåga och robusta prestanda i kalla förhållanden, är XPENG G9 väl rustad att möta behoven hos de nordiska konsumenterna. Dessa resultat bekräftar också den teknologiska mognaden hos elbilar och deras förmåga att prestera väl även under de mest krävande förhållandena.

För mer detaljer om NAF:s vinterräckviddstest och vinterladdningstest för XPENG G9, besök NAF:s officiella webbplats.