Bild: Pexels

Cyberkriminella kan fjärrstyra din elbil

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software ringar in de ökande hoten mot elbilar i Sverige, där cyberkriminella tar möjligheten att fjärrstyra dessa moderna fordon. Med en markant uppgång i elbilsförsäljningen i landet, föreslår experter att det är dags för en ökad vaksamhet och förstärkning av säkerhetsåtgärder.

Den senaste forskningen från Check Point Software påvisar att dagens elbilar har blivit en gyllene möjlighet för cyberkriminella att utnyttja. Under det första halvåret har transportsektorn i Sverige identifierats som den mest sårbara sektorn för cyberattacker, med upp till 3599 attacker per organisation varje vecka.

Statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att elbilsmarknaden i Sverige har vuxit kraftigt de senaste åren. År 2020 var 33% av alla nyregistrerade bilar eldrivna, en siffra som steg till 51% år 2022, med en fortsatt positiv trend inför 2023.

Cyberkriminella har flera möjligheter att attackera, inklusive att ta kontroll över bilens hastighet och riktning genom att hacka fjärrstyrningen, vilket gör föraren maktlös. Dessa brottslingar kan också manipulera laddningsstationer för att stjäla personuppgifter, rikta pengar till sina egna konton, eller till och med distribuera virus som kan ta kontroll över bilen.

Laddningsstationerna utgör också en kritisk punkt för attacker. Där kan skurkarna avbryta laddningen, skada batteriet eller utnyttja stationen för att sprida skadlig programvara som kan manipulera bilens interna system.

Mats Ekdahl, en säkerhetsexpert på Check Point Software, belyste att det rådande säkerhetsläget är en bidragande faktor till den ökade risknivån. “Olika aktörer vill påverka Sverige på olika sätt, och att angripa transportsektorn, en vital del av vårt samhälle, är ett effektivt sätt att göra det,” sa han.

För att motverka detta, understryker Check Point Software vikten av att hålla elbilars mjukvara uppdaterad och vidta flera cybersäkerhetsåtgärder. Som bilägare, är det också kritiskt att rapportera eventuella problem till tillverkaren och vara extra vaksam under laddningsprocessen.

För mer information och tips om hur du kan skydda din elektriska bil, besök Check Point Softwares blogg.